Butterkaka med hallon

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Butterkaka med hallon

Bjud på en fluffig butterkaka med vanilj, hallon och färskostglasyr gjord med kärlek. Här är de festliga bullarna fyllda med vaniljkräm och hallon, ihopsatta som en tårta och toppade med len färskostglasyr.

Butterkaka med hallon och färskost.
Butterkaka med hallon och färskost.

Ingredienser

3,5 dlmjölk
30 gJäst, färsk
90 gSocker
2 tskKardemumma
650 gVetemjöl
125 gsmör, rumstempererat
ägg, vispat, för pensling

Fyllning

3 dlvaniljkräm
275 gHallon, gärna frysta
100 gSocker
2 mskPotatismjöl

Glasyr

200 gfärskost, naturell
2 dlSocker
0,5 apelsin, eller citron (bara saften)

Gör så här

  1. Värm mjölken till ca 25 grader. Smula jästen i en skål, häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

  2. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Kör degen i bakmaskin på låg hastighet tills allt är väl blandat, ca. fem minuter.

  3. Tillsätt det mjuka smöret i små bitar, lite i taget. Fortsätt att köra degen på medelhastighet tills den är glansig, smidig och elastisk, ca. 10-15 minuter. Höj hastigheten de sista två minuterna.

  4. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur.

  5. Förbered fyllningen när degen är färdigjäst. Krossa de frysta bären lätt och blanda dem med sockret och potatismjölet.

  6. Klä en rund kakform, ca. 26-28 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  7. Arbeta ihop degen på bakbordet. Rulla den till en tjock rulle och kavla ut den till en rektangel, ca. 50 x 25 cm. Fördela vaniljkrämen jämnt över botten och strö över bärblandningen.

  8. Rulla ihop den som en rulltårta och skär den i 14-16 lika stora skivor.

  9. Lägg skivorna bredvid varandra i formen. Det ska vara lite luft mellan varje så att de växer ihop under jäsningen. Täck med plastfolie och låt jäsa i 45-55 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  10. Om du inte får plats med alla skivor i formen kan du steka ett par enstaka bredvid.

  11. Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan nederst i ugnen i 200 grader i ca. 35-40 minuter. Kyl kakan i formen.

  12. Vispa ihop färskost och strösocker, tillsätt apelsinjuice och vispa tills glasyren är slät och lätt fluffig. Toppa den avsvalnade kakan med glasyren.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Butterkaka med hallon