Jordgubbstårta – sommarens bästa fika

Av Godare

Vad tycker du?

Jordgubbstårta – sommarens bästa fika

(25)

Bjud på en jordgubbstårta som gör succé till midsommarmaten. Enkelt och ljuvligt gott. Variera med jordgubbsmousse eller citronfyllning - och massor av grädde. Annas jordgubbstårta kommer från spanjorskan Anna Terés och hennes matblogg ”Anna receta fáciles”.

”Annas enkla jordgubbstårta är inget annat än fantastiskt god.”

Ingredienser

Ingredienser

1 kg
Jordgubbar
1 l
grädde
200 g
Socker
1 blad
gelatin

Till bottnen

10
digestivekex
100 g
osaltat smör

Fyllning

300 g
Jordgubbar
50 g
Socker

Garnering

citronmeliss, färsk

Gör så här

1
Börja med fyllningen. Grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en skål. Tillsätt sockret och rör om. Låt stå och safta till sig i rumstemperatur ett par timmar.
2
Till bottnen, smula sönder digestivekexen, gärna i en matberedare med knivtillsats. Värm smöret tills det är riktigt mjukt. Blanda kexsmulorna med smöret, använd fingrarna eller en gaffel. Bottna en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med kexmassan. Försök få till ett så jämnt lager som möjligt. Ställ formen i kylen.
3
Blötlägg gelatinbladen 5–6 minuter i en skål med kallt vatten.
4
Sila jordgubbarna till fyllningen (se steg 1) och ta tillvara på vätskan. Blanda vätskan med en deciliter grädde och häll blandningen i en liten kastrull. Värm upp vätskan, men låt den inte koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills de är upplösta. Ta kastrullen av värmen.
5
Häll grädde (resterande 9 dl) och socker i en stor skål och vispa tills grädden är fast, gärna med en elvisp.
6
Blanda jordgubbarna (från steg 1, de som har dränerats på vätska) med gelatinvätskan. Blanda sedan försiktigt ihop den vispade grädden med jordgubbarna/ gelatinet. Ta ut bottnen ur kylen och häll över blandningen. Ställ in formen i kylen igen och låt stå minst 3–4 timmar, gärna över natt.
7
Ansa jordgubbarna (cirka 1 kg) och ta bort fnaset. Skär hälften till skivor att dekorera tårtans sida med. Den andra hälften kan behållas som den är, men det går så- klart utmärkt att dela stora bär på mitten.
8
Ta ut formen ur kylen. Lossa tårtan försiktigt från kanterna, använd en kniv om det behövs. Dekorera kanterna på tårtan med skivade jordgubbar och toppa med hela jordgubbar och några blad citronmeliss.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

 1. Goda sommarmaten

 2. Färskostmoussetårta med jordgubbar

 3. Glasstårta med jordgubbar

 4. Cheesecake i glas med rabarberkompott

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Efterrätter
  3. Bakverk
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone