Jordgubbstårta – sommarens bästa fika
Bjud på en jordgubbstårta som gör succé till midsommarmaten. Enkelt och ljuvligt gott. Variera med jordgubbsmousse eller citronfyllning - och massor av grädde. Annas jordgubbstårta kommer från spanjorskan Anna Terés och hennes matblogg ”Anna receta fáciles”.
Ingredienser
Ingredienser
1 l
grädde
200 g
Socker
1 blad
gelatin
Till bottnen
10
digestivekex
100 g
osaltat smör
Fyllning
50 g
Socker
Garnering
citronmeliss, färsk
Gör så här
1
Börja med fyllningen. Grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en skål. Tillsätt sockret och rör om. Låt stå och safta till sig i rumstemperatur ett par timmar.
2
Till bottnen, smula sönder digestivekexen, gärna i en matberedare med knivtillsats. Värm smöret tills det är riktigt mjukt. Blanda kexsmulorna med smöret, använd fingrarna eller en gaffel. Bottna en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med kexmassan. Försök få till ett så jämnt lager som möjligt. Ställ formen i kylen.
3
Blötlägg gelatinbladen 5–6 minuter i en skål med kallt vatten.
4
Sila jordgubbarna till fyllningen (se steg 1) och ta tillvara på vätskan. Blanda vätskan med en deciliter grädde och häll blandningen i en liten kastrull. Värm upp vätskan, men låt den inte koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills de är upplösta. Ta kastrullen av värmen.
5
Häll grädde (resterande 9 dl) och socker i en stor skål och vispa tills grädden är fast, gärna med en elvisp.
6
Blanda jordgubbarna (från steg 1, de som har dränerats på vätska) med gelatinvätskan. Blanda sedan försiktigt ihop den vispade grädden med jordgubbarna/ gelatinet. Ta ut bottnen ur kylen och häll över blandningen. Ställ in formen i kylen igen och låt stå minst 3–4 timmar, gärna över natt.
7
Ansa jordgubbarna (cirka 1 kg) och ta bort fnaset. Skär hälften till skivor att dekorera tårtans sida med. Den andra hälften kan behållas som den är, men det går så- klart utmärkt att dela stora bär på mitten.
8
Ta ut formen ur kylen. Lossa tårtan försiktigt från kanterna, använd en kniv om det behövs. Dekorera kanterna på tårtan med skivade jordgubbar och toppa med hela jordgubbar och några blad citronmeliss.