Dallasburgare
En burgare full av kryddor som får dina smaklökar att dansa av glädje. För den ultimata amerikanska upplevelsen så avnjuter du den med en stor chokladshake därtill.
Receptet från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegofavoriter.”
Ingredienser
Dallasburgare
1
Gul lök, finhackad
1
vitlöksklyfta, finhackad
1 msk
Sojasås
2 tsk
rökt paprikapulver
1 tsk
oregano , torkad
1
Koriander, torkad
1 tsk
Senapspulver
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Salt
svartpeppar
Dallassallad
200 g
Vitkål, strimlad
1
morot, grovt riven
1
grönt äpple, syrligt, rivet
1
rödlök, finhackad
1 dl
krossad ananas, eller finhackad ananas
1.5 dl
majonnäs, t ex äggfri
Salt och svartpeppar
Karamelliserad ananas
4
ananasringar, i juice
Till servering
4
hamburgerbröd
Skivad saltgurka
rostad lök
Gör så här
1
Dallasburgare: Tina den formbara färsen försiktigt i rumstemperatur (inte i micro, då är risken stor att den blir för varm och inte håller ihop). Blanda ihop samtliga ingredienser väl i en skål. Använd händerna, det är lättast. Forma till fyra stora burgare och stek gyllene i lite olja.
2
Dallassallad: Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
3
Karamelliserad ananas: Stek ananasringarna i lite olja tills de fått fin färg på båda sidor. Häll på juicen från burken och låt koka in nästan helt. Ananasen ska bli vackert bärnstensfärgad. Vänd på ananasen och låt steka klart även där. Lägg över på en tallrik och låt svalna något.
4
Lägga ihop burgaren: Fyll rostade hamburgerbröd med dallasburgare, dallassallad, karamelliserad ananas, saltgurka och rostad lök.