Glace au four – sockerkaka med italiensk maräng och glass
Glace au four – en tidlös dessert. Denna klassiska dessert är uppbyggd av sockerkaka, italiensk maräng och glass som gräddas i ugnen innan den serveras. Just detta recept är smaksatt med hallonsylt, men byt gärna ut mot din favoritsylt. Recept av Niklas Ekstedt.
Ingredienser
Sockerkaka
150 g
Smör
2 dl
mjölk
250 g
ägg
500 g
strösocker
1
citron, zesten
500 g
Vetemjöl
10 g
Bakpulver
Italiensk maräng
0.75 dl
Vatten
150 g
Socker
100 g
äggvita
1 tsk
Citronsaft
1 msk
Socker
Hallonsylt
0.5 l
Glass
Gör så här
1
Börja med sockerkakan: Smält smöret i mjölken.
2
Vispa ägg, socker och zest fluffigt.
3
Sikta ner mjöl och bakpulver i äggsmeten. Slå lite av smeten i smör/mjölken. Vänd samman alltihop.
4
Baka i smörad och bröad form på 180 grader i 35–40 minuter.
5
Låt svalna i formen.
6
Italiensk maräng: Koka vatten och socker till 121 grader.
7
Vispa äggvita, citronsaft och socker fluffigt.
8
Häll på sockerlagen under vispning och vispa tills blandningen blivit kall.
9
Vid servering: Stansa ut runda kakor av sockerkakan och klicka på hallonsylt. Lägg en kula glass på varje och spritsa med italiensk maräng. Bränn av bakelsen med en brulébrännare.