Citronpaj i portionsform

Av Godare

Vad tycker du?

Citronpaj i portionsform

(10)

Citronpaj i portionsform – eller crostata di limone som den heter på italienska – är den perfekta citronpajen som hyllar det bästa av den syrliga frukten. Mascarponen skapar en perfekt balans mellan sött och syrligt och blir snabbt en favorit hos många.

Citronpaj i portionsform

Ingredienser

Pajeg

3.5 dl
mjöl
150 g
Smör
1 msk
strösocker
1 krm
Salt
2
äggulor
2 msk
mjölk

Fyllning

1.25 dl
Pressad citronsaft
2
Citroner, finrivet skal
1.25 dl
strösocker
2
ägg
3
äggulor
200 g
Mascarpone
1 msk
Solrosolja, (eller majsolja) till pensling
1.5 msk
florsocker, för att pudra över

Gör så här

1
Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen kan även göras i matberedare.
2
Pensla 6 portionsformar, cirka 8 centimeter i diameter, med olja. Fördela degen i formarna och tryck ut den i bottnarna och upp lite över kanterna. Rulla en kavel över kanterna och plocka bort överflödig deg. Ställ formarna i kylskåp i 30 minuter.
3
Sätt ugnen på 225 grader.
4
Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget, tillsätt mascarponen och rör till en slät smet.
5
Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, cirka 30 minuter.
6
Ta ut pajerna ur formarna och servera dem, gärna ljumma, på en assiett. Pudra över lite florsocker.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Citronkladdkaka – syrlig och god

  2. Aubergine – Paolo Robertos goda gratäng

  3. Fläskfilé i ugn med zucchini

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Paj
    3. Efterrätter
decoration divider

Paj

Visa alla

Så gör du en västerbottenpaj

Minipajer med ägg och bacon

Sparrispaj med salladslök och chèvre

Jordgubbspaj med chokladbotten