Kycklingpaj med smördeg – chicken pot pie

Av Lise Finckenhagen

(10)

Vad tycker du?

Kycklingpaj med smördeg – chicken pot pie

I det här receptet får du garanterat ingen blöt eller ogräddad botten här handlar allt om locket. Blanda kyckling och grönsaker med en tjock sås och täck hela härligheten med ett smördegslock som blir frasigt och gott.

Kycklingpaj med smördeg - chicken pot pie
Kycklingpaj med smördeg - chicken pot pie

Ingredienser

Pajdeg

220 gmjöl
120 gSmör , kallt
1 ägg, uppvispat
60 mlVatten, kallt
1 nypasalt

Fyllning

2 Schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
600 gKyckling, lårfilé eller kycklingfilé
3 morötter
5 Salladslökar
3 msksmör
2 mskingefära, färsk, riven
3 mskmjöl
3 dlKycklingfond, eller buljong
1 dlgrädde
2 mskSoja
2 tsksesamolja
0,5 dlfärska örter, persilja, koriander, gräslök
Salt och peppar
Äggula, till pensling

Gör så här

  1. Skär smöret till pajdegen i små tärningar och blanda det med mjölet i en skål. Gnid in smöret i mjölet med fingertopparna. Smöret behöver inte vara finfördelat. Det är bara bra om det finns några små klickar smör kvar.
  2. Tillsätt ägg, vatten och salt och knåda ihop degen snabbt. Arbeta degen så lite som möjligt för bästa resultat.
  3. Slå in degen tätt i plastfolie och låt vila i kylen minst en timme, men gärna längre, innan användning.
  4. Skala och hacka lök och vitlök. Skär kycklingen i strimlor eller små bitar. Skala och skär morötterna i tunna strimlor eller riv dem grovt. Hacka salladslöken.
  5. Smält smöret i en medelstor kastrull. Fräs lök, vitlök och ingefära på medelvärme tills löken är gyllene och mjuk – utan att den blir stekt. Rör ner mjölet och låt det fräsa i 30 sekunder under omrörning innan du vispar i fond och grädde.
  6. Koka upp under omrörning och sjud såsen i fem minuter. Såsen ska vara tjock. Tillsätt kycklingen och låt sjuda i ca. fem minuter.
  7. Tillsätt morötterna, sänk värmen och rör ner soja, sesamolja, salladslök och örter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Värm ugnen till 210 grader. Häll fyllningen i en passande panna med höga kanter, 20-22 cm i diameter.
  9. Kavla ut degen, ca. 0,3-0,5 cm tjock, och skär ut en cirkel som är något större än omkretsen på den panna du använder.
  10. Pensla kanten på pannan med lite äggula, lägg på pajlocket och pressa det ordentligt runt kanten på pannan.
  11. Pensla locket med äggula och gör några små snitt, ventiler, här och där. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter, eller tills locket är gyllene och sprött.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kycklingpaj med smördeg – chicken pot pie