Chokladpaj med whisky
Chokladpaj med whisky och kaffegrädde är en irländskinspirerad chokladpaj, där Irish Coffee möter en mörk chokladkräm. Tillsammans smälter de ihop över en krispig chokladkexbotten.
Ingredienser
Botten
- 150 gchokladkakor
- 80 gsmör, smält
Chokladgrädde
- 200 gMörk choklad, 55-64 % kakaohalt
- 100 gmörk matlagningschoklad, 70 % kakaohalt
- 3 dlgrädde
- 2 dlmjölk
- 5 äggulor
- 3 mskfarinsocker
- 2 mskSocker
- 1 msksmör
- 2 mskwhisky
Kaffegrädde
- 2 dlgrädde
- 1 mskSocker, finkornigt eller florsocker
- 2 mskSnabbkaffe, helst espressosort
- kakao, eller riven choklad
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.