Tarte flambée med fänkål och ricotta
Paul Svenssons tarte flambée med fänkål, ricotta och svarta oliver är lika festlig som god. Toppa med lite fänkålsdill och pressad citronjuice och njut! Recept ur ”Grönsaker A–Ö” av Paul Svensson.
Ingredienser
3 fänkål, små, med dill
2 silverlökar
0,25 dlolivolja, till stekning
0,5 dlolivolja, till olivricottan
50 gsmör
250 gricotta
80 gsvarta oliver, urkärnade
2 arksmördeg
2 msksherryvinäger
0,5 citron
Salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
1
Skär två fänkål i skivor. Skala och skiva lökarna. Lägg fänkål och lök i en kastrull med den mindre mängden olja och fräs på låg värme under lock i cirka 25 minuter tills allt har mjuknat. Vänd ner smöret mot slutet.
2
Mixa (eller hacka) oliver och ricotta med den större mängden olja i matberedare. Smaka av med salt och peppar.
3
Lägg ut smördegsarken på bakplåtspapper och stryk dem med olivricotta. Fördela den varma fänkåls- och lökblandningen på ricottan.
4
Sätt ugnen på 210 grader (varmluft), 235 grader (vanlig ugn), och sätt in två plåtar så att de blir varma under tiden.
5
Ta ut de heta plåtarna och dra över smördegspizzorna med hjälp av bakplåtspapperet. Grädda i cirka 15 minuter tills smördegen är gyllene och frasig.
6
Hyvla under tiden den återstående fänkålen tunt med mandolin och blanda med vinäger och salt. Fördela salladen över den varma tarte flambéen och servera direkt. Toppad gärna med lite fänkålsdill och pressad citronjuice.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen