Sparrispaj med bacon
Bjud på en frestande paj med sparris, salladslök och bacon. Servera den frasigt varm eller kall med en fräsch örtdressingen bredvid – perfekt för en picknick eller middag.
Ingredienser
Pajdeg
220 gmjöl
120 gsmör, kallt, i små tärningar
1 ägg, vispat
60 mlvatten, kallt
1 nypasalt
Fyllning
150 gbacon
250 gsparris, smal
1 Salladslök
200 gRiven ost, t.ex. jarlsberg, cheddar, mozzarella
3 ägg, stora
3 dlgrädde, eller crème fraîche
Salt
Peppar
Olja, till stekning
Dressing
3 dlcréme fraiche, ev. gräddfil eller naturell grekisk yoghurt
1,5 dlfärska örter, hackade, t.ex. gräslök, dill, basilika
2 Schalottenlökar
0,5 dlcitronsaft
Salt
Peppar
Gör så här
1
Blanda smör och mjöl i en skål. Smula ner smöret i mjölet genom att gnugga smörklumparna mellan fingrarna. Smöret behöver inte vara finfördelat. Det är bara bra om det finns några små klickar smör kvar.
2
Tillsätt ägg, vatten och salt och knåda degen snabbt. Arbeta degen så lite som möjligt för bästa resultat.
3
Slå in degen tätt i plastfolie och låt vila i kylen minst en timme innan användning.
4
Kavla ut degen tunt, och stort nog för att täcka formen. Pressa in degen till kanten och låt den hänga lite över.
5
Pricka botten med en gaffel, klä den med bakplåtspapper och täck botten med torkade ärtor. Detta är för att bottnen ska behålla sin form under gräddningen.
6
Grädda botten i 200 grader i 20 minuter. Lyft ur de torkade ärtorna.
7
Rensa och skiva sparris och salladslök. Skär baconet i små bitar och stek baconet lätt i en stekpanna. Fräs sparris och salladslök snabbt på hög värme.
8
Strö hälften av osten i pajskalet. Tillsätt sparris, salladslök och bacon och strö över resten av osten.
9
Vispa ihop ägg och grädde. Krydda lätt med salt och mald peppar och häll försiktigt blandningen över fyllningen. Det är en bra idé att göra detta medan pajen ligger på bakplåten och bakplåten är halvvägs in i ugnen, så att du enkelt kan skjuta in den utan att spilla.
10
Grädda pajen i 180 grader i ca. 45 minuter, eller tills fyllningen stelnat.
11
Finhacka löken till dressingen och blanda den med crème fraichen och örterna. Krydda dressingen med citron, salt och peppar.
12
Servera pajen varm eller kall med dressingen bredvid.