Chicken nuggets med tre sorters dip

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Chicken nuggets med tre sorters dip

Krispiga barndomsfavoriter räddar vilken hungersnöd som helst. Att göra hemgjorda kycklingnuggets blir lika gott - om inte godare - än på snabbmatsstället. Stek kycklingbitarna gyllene och servera med tre olika dippsåser.

Chicken nuggets med tre sorters dip

Ingredienser

4 kycklingfiléer
2 dlkefir, eller filmjölk
2 mskchilisås
1 tskpaprikapulver
1 tskvitlökspulver
1 tskfänkålsfrön, krossade
salt och malen peppar
4 dlbrödsmulor
smör och/eller olja, för stekning

Tomat och ingefärsdipp

1 Schalottenlök
300 gtomater, mogna, söta
3,5 mskingefära, färsk, finhackad
1 tskGaram masala
1 nypatorkad chili, krossad
100 gsocker, gärna ljusbrunt
0,5 dlvatten, eller tomatjuice
limejuice
1 knippekoriander, eller persilja
Salt
Olja

Soja- och honungsdipp

1 dlsojasås, gärna saltreducerad
1 dlflytande honung
2 vitlöksklyftor
1 msksrirachasås

Vitlöksmajonnäs med gräslök

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 mskdijonsenap
1 mskcitronsaft
2,5 dlOlja, neutral
Salt
1 knippegräslök, liten

Gör så här

1
Kycklingnuggets: Skär kycklingen i "nuggets"-bitar. Rör ihop kefir/filmjölk, chilisås, paprikapulver, vitlökspulver och fänkål. Blanda ihop kycklingbitarna med marinaden och låt marinera i minst ett par timmar, men gärna över natten.
2
Lyft upp bitarna ur marinaden och ta bort så mycket av överflödig marinad som möjligt. Krydda bitarna lätt med salt och peppar och vänd ner kycklingbitarna i brödsmulorna. Se till att alla bitar är väl täckta med smulor.
3
Använd en stor stekpanna och stek kycklingbitarna gyllene och krispiga i olja eller i en blandning av olja och smör. Serveras nystekta!
4
Tomat och ingefärsdipp: Rensa och finhacka schalottenlöken. Ta bort stjälken från tomaterna och skär tomaterna i små bitar (använder du små tomater/körsbärstomater behöver du inte ta bort stjälken).
5
Använd en tjockbottnad kastrull och fräs schalottenlök, ingefära, garam masala och chili. Låt det fräsa några minuter under omrörning. Tillsätt tomaterna och fortsätt steka tills tomaterna börjar lösas upp. Tillsätt socker och vatten. Låt blandningen puttra på medelvärme i cirka 20 minuter tills blandningen tjocknar, rör om med jämna mellanrum. Smaka av med limejuice och en nypa salt. Låt svalna och rör till sist ner hackad koriander eller persilja.
6
Soja- och honungsdipp: Blanda soja, honung, finhackad eller riven vitlök och srirachasås i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det tjocknar något (dippen tjocknar ytterligare när den svalnar).
7
Vitlöksmajonnäs med gräslök: Ta fram stavmixern. Hacka vitlöken. Lägg vitlök, äggulor, senap och citronsaft i en smal hög behållare (gärna den som medföljer stavmixern) och häll i oljan. Placera stavmixern i botten av behållaren. Kör i några sekunder tills den börjar tjockna och dra/lyft stavmixern sakta mot ytan. Krydda med salt och rör ner hackad gräslök.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (7)

    Friterad kyckling med currykräm

  2. (1)

    Koreanska tacos

  3. (0)

    Krispig kycklingburga­re

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kyckling

Kyckling

Visa alla
(0)

Krämig soppa med friterad kyckling

(0)

Helstekt kalkonfilé

(1)

Kokosmarinera­de kycklingspett

(1)

Macka med currykyckling