Äppeltårta på bara tre ingredienser

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Äppeltårta på bara tre ingredienser

Syrliga äpplen, socker och rivet apelsinskal – det är allt du behöver för att göra denna läckra, karamelliserade äppeltårta som garanterat imponerar. Tänk på att kakan ska stå över natten och svalna.

Äppeltårta på bara tre ingredienser
Äppeltårta på bara tre ingredienser

Ingredienser

2,2 kgäpplen, sura
400 gSocker
1 apelsin, bara skalet (finrivet)

Gör så här

  1. Smält 250 g socker till gyllene karamell och täck formen med kolan. Se till att sidorna är väl täckta.

  2. Blanda resten av sockret tillsammans med finrivet apelsinskal.

  3. Skala äpplena och ta bort kärnorna, skär sedan äpplena i tunna skivor (använd mandolin).

  4. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster (som takpannor) i botten av formen tills botten är täckt. Strö över lite apelsinsocker. Lägg nästa lager med äppeltakpannor åt motsatt håll - byt håll för varje lager och glöm inte att strö lite apelsinsocker mellan dem.

  5. Pressa äppelskivorna lite mellan varje varv (innan du strör över sockret). Fortsätt så tills alla äppelklyftor är slut. Det spelar ingen roll om den är "byggd" över kanten på formen. Äppelklyftorna kommer ändå att sjunka ihop under stekningen.

  6. Täck formen väl med aluminiumfolie och grädda kakan i ugnen på 140 grader i 3-4 timmar. Kolla med en kakpinne/sticka, den ska glida lätt igenom.

  7. Kyl kakan i kylen över natten.

  8. Doppa formen i lite varmt vatten för att temperera kolan, häll försiktigt av eventuell kolasås som finns i formen (den serverar du bredvid) och lägg kakan på ett fat genom att lägga fatet över formen och snabbt vända formen upp och ner.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Äppeltårta på bara tre ingredienser