Glutenfria frukostfrallor
Att gömma grönsaker i frallor gör dem inte bara saftigare utan även mer näringsrika och mindre kaloririka.
Recept ur boken ”Eat Clean” (Tukan förlag). Text och recept Kristina Andersson.
Ingredienser
3,5 mskfiberhusk
5 dlVatten, eller mjölk
2 mskolivolja
1 tsksalt
2,3 dlhavregryn
2,3 dlrismjöl
2,3 dlBovetemjöl, durra eller teff går också bra
100 ggrönsaker, Valfri sort
Olja, till pensling
0,5 dlolika frön, att strö över
Gör så här
1
Rör ner fiberhusk i vatten eller mjölk. Blanda ordentligt och låt stå och svälla i minst 20 minuter tills det bildar en gel. Vispa gelblandningen med en ballongvisp så att så mycket luft som möjligt kommer in i den. Det är det här som gör bullarna så luftiga.
2
Tillsätt olivolja och salt. Vänd ner havregrynen och eventuellt grönsaker i smeten och rör om.
3
Blanda rismjöl och bovetemjöl i en bunke. Tillsätt det mesta av mjölblandningen i smeten och arbeta in den med fingrarna. Häll på mer mjöl allt eftersom tills du får en bra konsistens. Det ska vara lite kladdigt.
4
Forma degen till bullar. Pensla med olivolja och strö över frön. Ugnsgrädda i 200 grader i 45-60 minuter mitt i ugnen.