Tareq Taylors hummus
Hummus är en av de rätter som definierar det palestinska köket. Den krämiga röran kan både serveras som ett tillbehör och som en egen måltid i sig tillsammans med bröd och grönsaker.
Recept från boken ”Tareq Taylors matresa”, Bonnier Fakta.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
kikärter, torkade
2 tsk
Bikarbonat
2
vitlöksklyftor
3
gröna chilifrukter, spansk peppar
1 dl
bladpersilja , färsk och finhackad
3
Citroner, färskpressad saft
2 dl
ljus tahini
1 tsk
Salt
3 dl
Vatten, från kikärtskoket
Till servering
Olivolja
bladpersilja , färsk och finhackad
paprikapulver
Gör så här
1
Blötlägg kikärtorna i kallt vatten med 1 tsk bikarbonat kvällen innan. Låt stå över natten.
2
Häll av blötläggningsvattnet, skölj kikärtorna och koka dem sedan i rikligt med nytt vatten tillsammans med ytterligare 1 tsk bikarbonat på låg värme i cirka 1 timme. Ta bort skummet som bildas med en sked och tillsätt mer vatten om det behövs. Det får inte koka torrt. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet.
3
Skala och pressa vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med chili, persilja och citronsaft.
4
Häll av det mesta vattnet från kikärtorna, men spara lite att späda med. Ta undan några hela kikärtor och mixa resten tillsammans med lite av kokvattnet i några minuter till en slät kräm. Tillsätt det mixade, tahini och salt. Smaka av med mer salt om det behövs och eventuellt mer citronsaft. Om hummusen blir för tjock kan den tunnas ut med lite av kokvattnet från kikärtorna.
5
Lägg upp hummusen på en tallrik. Garnera med de hela kikärtorna och ringla över olja. Toppa med hackad persilja och lite paprikapulver.