Madeleinekakor – klassiskt goda smaker

Av Godare

Vad tycker du?

Madeleinekakor – klassiskt goda smaker

(3)

Madeleinekakor – ljuvligt goda kakor som kräver en speciell form för att få sitt rätta utseende. I Marcel Prousts klassiska bok På spaning efter den tid som flytt spelar just madeleinekakorna en viktig roll för huvudpersonens barndomsminnen.

Madeleinekakor, krispiga på utsidan och mjuka inuti.

Ingredienser

Ingredienser

1 klick
smör

Kakor

150 g
smör
1.5 tsk
Socker
2 tsk
Vaniljsocker
4
ägg
2 dl
Vetemjöl
1
citron, rivet skal
1 nypa
salt

Garnering

Florsocker

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Smörj formarna eller plåten med smör.
3
Vispa smör, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Sikta ner mjölet, salt och riv i citronskalet. Vänd försiktigt ner allt i smeten.
4
Fyll formarna med smet nästan upp till kanten. Enklast är att använda en spritspåse.
5
Grädda i mitten av ugnen cirka 8–10 minuter eller tills kakorna fått en gyllene färg. Ta ut kakorna ur formarna och låt dem svalna på galler. Gör samma sak igen tills smeten är slut.
6
Pudra på florsocker när kakorna svalnat helt och servera gärna med en kopp te.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Drömmar – så lyckas du

  2. Bondkakor – god och lättbakad klassiker

  3. Chokladsnittar som smälter i munnen

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Kakor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!