Vegansk carbonara med rökt tofu

Av Godare

Vad tycker du?

Vegansk carbonara med rökt tofu

(64)

Matkreatören Gustav Johansson lagar vegansk carbonara med rökt tofu, cashewnötsparmesan och finhackad bladpersilja.

– Om det ska funka att ställa om till växtbaserad mat måste maten måste fortfarande vara trygg – och god. Till och med godare. Annars blir tröskeln enorm, säger han.

Ingredienser

Ingredienser

500 g
spaghetti, eller linguine
0.5 dl
Bladpersilja, färsk, finhackad
5
vitlöksklyftor
2 dl
pastavatten, eller mer
svartpeppar, rikligt

Fejkon

230 g
tofu, rökt
kikkomansoja
0.5 tsk
Liquid smoke, multipicera med 4 om du använder naturell tofu.
1 tsk
agavesirap
2 msk
Rapsolja

Cashewnötsparmesan

200 g
naturella cashewnötter
1 dl
Näringsjäst
1 tsk
Salt
Carbonara med krispig ”fejkon”.

Gör så här

1
Om du använder naturell tofu så lägg tofun i press i 30 min, invirad i hushållspapper för att göra tofun lite fastare och dra ur onödig vätska. Rökt tofu är ofta fastare, så då behövs det inte.
2
Tärna därefter tofun i små tärningar, ca 0,5 cm i diameter och lägg i en plastpåse med sojan, liquid smoke och sirapen. Låt dra i minst 30 minuter, eller så länge du hinner.
3
Mixa under tiden ihop cashewnötterna, näringsjäst och salt till ett fint mjöl.
4
Sätt på pastavatten och koka upp.
5
Värm upp en stekpanna med rapsolja och slå ner hela påsens innehåll med tofu och marinad. Stek på medelhög värme så all marinad absorberas av tofun, denna får rejält med färg och oljan ser ren ut. Krydda tofun med rikligt med svartpeppar.
6
Skala vitlöken och skiva tunt. Fräs med i stekpannan med fejkonet i 30 sekunder tills den börjar få lite färg i kanterna.
7
Koka pastan tills den är 3/4 klar och fiska ut pastan ur kastrullen och lägg ner direkt i den varma stekpannan med tofun. Spara kastrullen med vattnet på plattan, häll inte av det!
8
Slå ner 2 dl pastavatten och 1 dl cashewnötsparmesan i stekpannan och rör runt tillsammans med tofun. Rör om och låt värmen reda såsen med hjälp av stärkelsen i nötterna och pastavattnet. Om såsen inte reder sig, så slå i mer pastavatten och cashewparmesan och låt koka lite till. Om såsen blir för tjock, ha bara i lite mer pastavatten. Avsluta med att röra ner persiljan.
9
Smaka av med mer svartpeppar och avsluta med att toppa med mer cashewnötsparmesan. Servera omgående!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg
  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Veganska recept
    3. Pasta
decoration divider

Veganska recept

Visa alla

Röd linscurry med kokos

Exotisk passionsglass

Spännande nyheter på veganhyllan

Majs i kokosmjölk från Tanzania