Blomkåls- och broccoligratäng med salsiccia
Blomkåls- och broccoligratäng med salsicciakorv och tre sorters ost är en mer mogen variant av makaronigratängen. Du kan givetvis använda hur många ostar du vill, men välj ostar med lite starka och mogna smaker.
Ingredienser
200 gmakaroner
1 blomkål
1 broccoli
400 gSalsicca, rå, eller annan välkryddad korv
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 dlmjölk, ev. 50/50 mjölk och grädde
150 gRiven ost, t ex cheddar
50 gparmesan, riven
50 gÄdelost
1 dlbrödsmulor, eller ströbröd
1 msksmör
Salt och peppar
Olja, till stekning
Gör så här
1
Koka makaronerna i saltat vatten tills de nästan är klara. Häll av vattnet och låt makaronerna droppa av ordentligt. Häll över makaronerna till en stor skål.
2
Rensa och dela blomkål och broccoli i små buketter. Glöm inte att använda broccolistjälken. Du kan skala och skära den i skivor.
3
Hetta upp en stor stekpanna med lite olja och krama ur korvfyllningen ur korvskinnet rakt ner i pannan. Stek korvfärsen tills den är gyllene och genomstekt.
4
Tillsätt vitlöken under stekningen och häll korven i skålen med makaronerna så länge.
5
Värm upp stekpannan igen. Fräs blomkåls- och broccolibuketterna snabbt i lite olja på hög värme och krydda med salt och peppar. Stek i två eller tre omgångar om det behövs.
6
Blanda grönsakerna med makaronerna.
7
Koka upp mjölken, stäng av värmen och tillsätt parmesan, ädelost och den rivna osten. Låt osten smälta helt i mjölken och rör om under tiden.
8
Krydda såsen med salt och mald peppar och häll den över makaronblandningen. Blanda ihop allt ordentligt.
9
Smörj en bakform med lite smör eller olja, eller använd flera serveringsformar om du föredrar det. Häll makaronblandningen i formen och strö över ströbrödet.
10
Dela smöret i små bitar ovanpå och gratinera gratängen i ugnen på 220 grader i ca. 20 minuter eller tills ytan är gyllene.