Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
”Thailändsk gryta med massor av grönsaker. Vill du utesluta eller byta ut någon grönsak, går det förstås bra. I det här receptet är det viktigt att använda kokosmjölk av god kvalitet”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok, ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.
Ingredienser
Ingredienser
800 g
Kokosmjölk
2
vitlöksklyftor
1
röd paprika
2
morötter
0.5
zucchini
2 msk
röd currypasta, vegansk
100 g
Haricots verts, eller sockerärter (frysta eller färska)
400 g
Bambuskott, konserverade
400 g
Minimajs, konserverad
2 tsk
palmsocker, se nedan (kan bytas mot halva mängden strösocker)
4
kaffir limeblad, se nedan
1
Lime, saften
1 tsk
Salt
Basilika, några kvistar, kan uteslutas
Servering
4 portioner
ris, kokt
färsk koriander
1 dl
jordnötter, grovhackade
Gör så här
1
Häll hälften av kokosmjölken i en stor kastrull, rör om och koka upp. Sänk till medelvärme och låt kokosmjölken puttra utan lock i 20–30 minuter, eller tills cirka hälften av vätskan återstår. Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast i botten. Mjölken ska tjockna och skära sig i ett lager olja samt ett lager kokoskräm. Ibland skär sig mjölken inte, men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den har tjocknat.
2
Under tiden som det puttrar: finhacka vitlöken och skär alla färska grönsaker i medelstora bitar.
3
Blanda ner den röda curryn i kastrullen med den reducerade kokosmjölken och fräs under omrörning tills det har bildats ännu mer olja. Tillsätt vitlöken och fräs den under omrörning i några sekunder. Vänd ner de skurna grönsakerna i grytan. Stek grönsakerna lite snabbt under omrörning.
4
Rör ner resten av kokosmjölken, haricots verts, bambuskott, minimajs, palmsocker, limeblad, limesaft, och salt. Låt alltsammans koka under lock i 10–15 minuter, (eller tills grönsakerna börjar mjukna). Stäng av värmen och blanda ner basilikabladen.
5
Servera tillsammans med ris, korianderblad och jordnötter.