Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Av Godare

Vad tycker du?

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

(59)

”Thailändsk gryta med massor av grönsaker. Vill du utesluta eller byta ut någon grönsak, går det förstås bra. I det här receptet är det viktigt att använda kokosmjölk av god kvalitet”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok, ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

En thailändsk gryta med mycket grönsaker från Zeina Mourtadas kokbok.

Ingredienser

Ingredienser

800 g
Kokosmjölk
2
vitlöksklyftor
1
röd paprika
2
morötter
0.5
zucchini
2 msk
röd currypasta, vegansk
100 g
Haricots verts, eller sockerärter (frysta eller färska)
400 g
Bambuskott, konserverade
400 g
Minimajs, konserverad
2 tsk
palmsocker, se nedan (kan bytas mot halva mängden strösocker)
4
kaffir limeblad, se nedan
1
Lime, saften
1 tsk
Salt
Basilika, några kvistar, kan uteslutas

Servering

4 portioner
ris, kokt
färsk koriander
1 dl
jordnötter, grovhackade

Gör så här

1
Häll hälften av kokosmjölken i en stor kastrull, rör om och koka upp. Sänk till medelvärme och låt kokosmjölken puttra utan lock i 20–30 minuter, eller tills cirka hälften av vätskan återstår. Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast i botten. Mjölken ska tjockna och skära sig i ett lager olja samt ett lager kokoskräm. Ibland skär sig mjölken inte, men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den har tjocknat.
2
Under tiden som det puttrar: finhacka vitlöken och skär alla färska grönsaker i medelstora bitar.
3
Blanda ner den röda curryn i kastrullen med den reducerade kokosmjölken och fräs under omrörning tills det har bildats ännu mer olja. Tillsätt vitlöken och fräs den under omrörning i några sekunder. Vänd ner de skurna grönsakerna i grytan. Stek grönsakerna lite snabbt under omrörning.
4
Rör ner resten av kokosmjölken, haricots verts, bambuskott, minimajs, palmsocker, limeblad, limesaft, och salt. Låt alltsammans koka under lock i 10–15 minuter, (eller tills grönsakerna börjar mjukna). Stäng av värmen och blanda ner basilikabladen.
5
Servera tillsammans med ris, korianderblad och jordnötter.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

  2. Zeinas gryta med smakrik jordnötssås

  3. Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter

  4. Masoor dal – indisk linssoppa

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gryta
    3. Asiatisk mat
    4. Matsmarta onsdag
    5. Thailändsk mat
decoration divider

Gryta

Visa alla

Renskavsgryta med potatis och björnbär

Lammfrikassé

Röd linscurry med kokos

Mustig biffgryta med öl