Picklade rönnbär är ett perfekt tillbehör
Picklade rönnbär kompletterar allt från köttbullar till mustiga grytor.
Se Fredrik Rosells recept på inläggning – och rätten han har byggt kring det syrliga bäret.
Ingredienser
Picklade rönnbär
5 dl
rönnbär, rensade
2 dl
Socker
2 dl
Vatten
1 dl
Ättiksprit 12%
Purén
5 dl
grädde, som kokas tills 2,5 dl återstår
500 g
Rotselleri, tärnad
25 g
Smör
0.5 dl
kokvattnet från rotsellerin
Salt
Vitpeppar, finmalen
Kantarellerna
trattkantareller
Smör, att steka i
Salt och peppar
Till servering
picklade rönnbär
Gräslök, fint strimlad
Svartpeppar, nymalen
Gör så här
1
Picklade rönnbär (0,5 liter): Koka ihop lagen på socker, vatten och ättika. Lägg i bären och låt de koka med i lagen i 5-6 minuter ungefär.
Fiska upp bären och lägg de i en väl rengjord burk. Slå på lag så att det täcker bären. Låt burken svalna helt i rumstemperatur innan du sätter på locket och förvarar den i kylen.
2
Börja med att koka ner grädden på svag värme. Rör då och då. Ett tips är att använda en lite högre kastrull då det lätt kokar över annars. Koka rotsellerin mjuk och spara lite av kokvattnet för att eventuellt späda med efteråt. När rotsellerin blivit mjuk så mixar du den tillsammans med smöret och grädden till en jämn konsistens.
3
Passera sedan allt genom en finmaskig sil så att purén blir helt slät. Späd eventuellt med lite av kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
4
Vill man kan man nu låta den svalna något och sedan hälla purén i en 0,5 liters sifon och fylla på med en patron gas. På det sättet får du en väldigt luftig och slät puré som är lätt att spritsa ut vid servering. Har du ingen sifon så varmhåller du purén till servering och lägger upp den med hjälp av en sked istället.
5
Stek nu svampen i smör och smaka av med salt och peppar. Spritsa ut lite puré på mitten av ett snyggt fat, toppa med stekt svamp, gräslök och de picklade rönnbären. Till sist toppar du även med lite nymalen svartpeppar.