Plättar med salladslök, kimchimajonnäs och ponzu

Av Godare

(3)

Vad tycker du?

Plättar med salladslök, kimchimajonnäs och ponzu

Krispiga koreanska plättar blir till en hel middagsrätt om man lägger till något grönt tillbehör. Eller så äter man dem som snacks och satsar på en efterrätt istället. 

Ponzu är en älskvärd sojasås som består av soja, ättika och citron. Den finns att köpa färdig, men hittar du den inte kan du ta japansk soja.

Tips! Istället för salladslök kan du tillsätta riven urkramad zucchini eller majskorn i plättarna. Har du ingen kimchi kan du blanda majonnäsen med hackad surkål, lite srirachasås och finriven ingefära.

Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist.

Plättar med salladslök, kimchimajonnäs och ponzu
Plättar med salladslök, kimchimajonnäs och ponzu

Ingredienser

4 dlvetemjöl
1 dlrismjöl, eller majsstärkelse (maizena)
2 tskBakpulver
1 grön chili
125 gSalladslök
1 tskSesamolja
1 dlkimchi, färdig
2 dlvegansk majonnäs
Rapsolja, neutral
Salt

Till servering

ponzusås

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Blanda de två mjölsorterna och bakpulver i en bunke. Vispa ner 5 dl kallt vatten.
3
Kärna ur och finhacka chilin. Strimla salladslöken fint. Spara 3 msk till garnering och rör ner resten i smeten tillsammans med chilin och sesamoljan. Salta. Tillsätt mer vatten om smeten är för tjock. Är den det, blir plättarna inte krispiga.
4
Krama ur kimchin (spara spadet) och hacka den. Blanda med majonnäs och rör ner lite av spadet till önskad smak (du kan också smaksätta pannkakorna med spad som blir över). Salta.
5
Stek cirka 16 små plättar i olja i en eller två stora stekpannor i cirka 2 minuter per sida tills de fått fin färg och är krispiga. Lägg dem i ugnen allteftersom de blir klara.
6
Garnera med den sparade salladslöken och servera plättarna med ponzu och kimchimajonnäs.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Plättar med salladslök, kimchimajonnäs och ponzu