Majssoppa med smak av Florida
Majssoppa – här är en variant av New England-clam chowdern fast utan musslor. Soppan blir krämigt god av cashewgrädde, som görs i förväg, och får ljuvligt milda smaker. Recept ur kokboken ”Soup yourself” av Hanna Dunér.
Ingredienser
Cashewgrädde
cashewnötter
vatten
Salt
Majssoppa
6
potatisar
1.5
Gul lök
2
vitlöksklyftor
1
morot
3
blekselleristjälkar
2 msk
Rapsolja
4 dl
majs , fryst
1 tsk
Timjan, torkad
8 dl
lantbuljong
1.5 dl
cashewgrädde, se nedan
Sellerisalt
svartpeppar, nymalen
Topping
2
Portabellosvampar
Rapsolja
bladpersilja
Gör så här
1
OBS! Cashewgrädden görs dagen innan eller på morgonen. Blötlägg cashewnötter i kallt vatten ca 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna i nytt vatten. Mixa dem tillsammans med lite vatten och salt, det ska bli en len yoghurtlik konsistens.
2
Hacka skalad potatis, lök, morot och selleri. Fräs i rapsoljan i en gryta 5 minuter. Tillsätt majs, timjan, sellerisalt och peppar. Häll på buljongen och låt koka på svag värme i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
3
Medan soppan kokar: Ta bort foten på svampen och hacka hatten i små bitar. Fräs i rapsolja tills bitarna är krispiga (tänk att svampen är ett substitut för bacon).
4
Rör ner cashewgrädden i soppan och salta om du tycker det behövs. Toppa soppan med portabello och hackad persilja.