Kåldolmar – recept på den klassiska rätten

Av Nina Kindbro

(20)

Vad tycker du?

Kåldolmar – recept på den klassiska rätten

Kåldolmar – nu är det dags för lite rejäl husmanskost. Kåldomar är lite pilligt att göra men så värt det. Kål och färs är en oslagbar kombination. Här är ett recept på den klassiska rätten serverad med kokt potatis, lingonsylt och pressgurka.

Kåldolmar med potatis och lingon.

Ingredienser

1 Vitkålshuvud, savoykål eller spetskål går också bra
1 Gul lök
Smör, till stekning
1 kall kokt potatis
2 dlmjölk
1 dlStröbröd
800 gBlandfärs
2 ägg
4 mskJapansk sojasås
2 mskljus sirap
2 mskKalvfond, koncentrerad
Salt och peppar
2 mskSmör, smält
1 mskfarinsocker

Servering

Kokt potatis, eller potatismos
pressgurka
Lingonsylt, eller rårörda lingon

Gör så här

1
Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
2
Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa bladen försiktigt. Skär bort den hårda mittnerven och lägg åt sidan. Lägg bladen på en skärbräda.
3
Sätt ugnen på 200 grader.
4
Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna och fräs gyllene i lite smör.
5
Mosa potatisen med en gaffel och blanda ner mjölken, ströbrödet och den frästa lök- och kålblandningen. Låt svälla cirka 10 minuter.
6
Blanda smeten med färs, ägg, soja, sirap och kalvfond. Salta och peppra. Rör hastigt om till en smet.
7
Provstek gärna en liten klick for att smaka av kryddningen.
8
Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg i en smord, ugnssäker form. Pensla med smör, peppra och pudra över lite farinsocker.
9
Grädda cirka 30 minuter i mitten av ugnen eller tills de fått fin färg. Vänd på dolmarna och grädda dem ytterligare 15 minuter.
10
Servera kåldolmarna rykande heta med kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (27)

    Hemgjorda kroppkakor med lingonsylt

  2. (63)

    Klassisk kalops – husmanskost som värmer

  3. (213)

    Raggmunk med fläsk

  4. (21)

    Wallenbergare med potatismos och brynt smör

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Husmanskost

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(4)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål