Fransk löksoppa

Av Lise Finckenhagen

(23)

Vad tycker du?

Fransk löksoppa

Fransk löksoppa toppad med krispig osttoast. Den klassiska löksoppan består i huvudsak av två enkla ingredienser: lök och buljong. För extra djup och sötma måste löken få karamellisera sig i lugn och ro. Toppa sedan med ostskivor, strö över persilja och servera.

Fransk löksoppa med osttoast
Fransk löksoppa med osttoast

Ingredienser

  • 1 kgLök
  • 4 msksmör
  • 1 tskSocker
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msktimjan, färsk och hackad
  • 1 lbuljong, kött- eller grönsaksbuljong
  • 4 skivorgott bröd, gärna ljust
  • 3 dlRiven ost, smakrik (gärna gruyere)
  • sherryvinäger, några droppar (alternativt citronsaft)
  • hackad persilja, till garnering

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Fransk löksoppa

Lise Finckenhagen

Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.