Fransk löksoppa
Fransk löksoppa toppad med krispig osttoast. Den klassiska löksoppan består i huvudsak av två enkla ingredienser: lök och buljong. För extra djup och sötma måste löken få karamellisera sig i lugn och ro. Toppa sedan med ostskivor, strö över persilja och servera.
Ingredienser
- 1 kgLök
- 4 msksmör
- 1 tskSocker
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msktimjan, färsk och hackad
- 1 lbuljong, kött- eller grönsaksbuljong
- 4 skivorgott bröd, gärna ljust
- 3 dlRiven ost, smakrik (gärna gruyere)
- sherryvinäger, några droppar (alternativt citronsaft)
- hackad persilja, till garnering
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.