Fransk löksoppa

Av Lise Finckenhagen

Fransk löksoppa toppad med krispig osttoast. Den klassiska löksoppan består i huvudsak av två enkla ingredienser: lök och buljong. För extra djup och sötma måste löken få karamellisera sig i lugn och ro. Toppa sedan med ostskivor, strö över persilja och servera.

Fransk löksoppa med osttoast

Ingredienser

Ingredienser

1 kg
Lök
4 msk
smör
1 tsk
Socker
4
vitlöksklyftor
1 msk
timjan, färsk och hackad
1 l
buljong, kött- eller grönsaksbuljong
4 skivor
gott bröd, gärna ljust
3 dl
Riven ost, smakrik (gärna gruyere)
sherryvinäger, några droppar (alternativt citronsaft)
hackad persilja, till garnering

Gör så här

1
Skala och skär löken i tunna skivor. Finhacka eller skär vitlöken i tunna skivor.
2
Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken blank. Tillsätt socker, vitlök och timjan.
3
Fräs löken försiktigt på medelvärme (rör om då och då) tills löken blivit gyllene och karamelliserad.
4
Tillsätt buljongen och låt soppan puttra under lock i ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger eller citronsaft.
5
Rosta brödskivorna snabbt på båda sidor under grillen i ugnen. Strö över rikligt med ost och gratinera tills osten har smält.
6
Fördela löksoppan i fyra soppskålar eller liknande. Toppa soppan med ostskivor, strö över persilja och servera.
7
Tips! För extra smak och fräschör kan du tillsätta lite vitt vin. Häll en deciliter torrt vitt vin över den karamelliserade löken, låt vätskan koka in innan du tillsätter buljong.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Krämig räksoppa

  2. Fabbes gröna sparrissoppa

  3. Fisksoppa med fänkål

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Soppa
    3. Vegetariskt
decoration divider

Soppa

Visa alla

Broccolisoppa med spenat och kokos

Wontonsoppa med pak choi

Fisksoppa med fänkål

Blomkålssoppa med chorizo