Fransk löksoppa
Fransk löksoppa toppad med krispig osttoast. Den klassiska löksoppan består i huvudsak av två enkla ingredienser: lök och buljong. För extra djup och sötma måste löken få karamellisera sig i lugn och ro. Toppa sedan med ostskivor, strö över persilja och servera.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg
Lök
4 msk
smör
1 tsk
Socker
4
vitlöksklyftor
1 msk
timjan, färsk och hackad
1 l
buljong, kött- eller grönsaksbuljong
4 skivor
gott bröd, gärna ljust
3 dl
Riven ost, smakrik (gärna gruyere)
sherryvinäger, några droppar (alternativt citronsaft)
hackad persilja, till garnering
Gör så här
1
Skala och skär löken i tunna skivor. Finhacka eller skär vitlöken i tunna skivor.
2
Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken blank. Tillsätt socker, vitlök och timjan.
3
Fräs löken försiktigt på medelvärme (rör om då och då) tills löken blivit gyllene och karamelliserad.
4
Tillsätt buljongen och låt soppan puttra under lock i ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger eller citronsaft.
5
Rosta brödskivorna snabbt på båda sidor under grillen i ugnen. Strö över rikligt med ost och gratinera tills osten har smält.
6
Fördela löksoppan i fyra soppskålar eller liknande. Toppa soppan med ostskivor, strö över persilja och servera.
7
Tips! För extra smak och fräschör kan du tillsätta lite vitt vin. Häll en deciliter torrt vitt vin över den karamelliserade löken, låt vätskan koka in innan du tillsätter buljong.