Krakelerade chokladkakor
Bjud på fina små kakor med ett vackert krackelerat mönster. Lika populära bland både barn och vuxna och perfekta att doppa i iskall mjölk. Tillsätt hackad choklad i degen för ännu mer chokladsmak.
Ingredienser
Ingredienser
170 g
Socker
60 ml
olja, neutral (eller smält smör)
2
ägg, stora
60 g
Kakao
150 g
Vetemjöl
1 tsk
Vaniljsocker, äkta
1 tsk
Snabbkaffe, helst espresso
0.25 tsk
Salt
100 g
Socker
Gör så här
1
Använd gärna en matberedare med k-krok och rör ihop socker och olja till en grynig massa.
2
Tillsätt ett ägg i taget och kör matberedaren tills blandningen är fluffig och lätt.
3
Sikta ihop kakaon och mjölet och rör ner det i smeten tillsammans med vaniljsocker, snabbkaffepulver och salt. Blanda ihop allt till en smidig, ganska kladdig deg.
4
Slå in degen i plastfolie och låt den stå i kylen minst en timme. Den kan stå över natten.
5
Värm ugnen till 180 grader. Sikta ner florsockret i en skål. Ta lite florsocker på händerna och forma degen till cirka 25 lika stora bullar.
6
Rulla varje bulle i florsockret. Det ska vara ordentligt med florsocker på varje bulle.
7
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, lämna lite utrymme mellan dem. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
8
De ska vara lite mjuka och bör inte tillagas för länge. Kyl och förvara kakorna i en lufttät låda.