Lutfisk med bacon och ärtkräm

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Lutfisk med bacon och ärtkräm

Lutfisk med knaperstekt bacon är en tradition för många till jul. Servera den goda fisken rykande varm med lite mald svartpeppar, bacon, ärtgryta och kokt potatis.

Obs: Tiden inkluderar inte blötläggning av ärter för ärtgryta.

Lutfisk med bacon och ärtkräm

Ingredienser

Lutfisk

2 kglutfisk
200 gBacon
1 knippegräslök, litet
Flingsalt
malen peppar, svartpeppar

Till servering

ärtkräm, se recept nedan
Potatis, kokt
tunnbröd
senap
sirap
mesost

Ärtkräm

250 ggröna ärtor, torkade
75 gsmör
Salt
malen peppar
1 nypasocker

Gör så här

1
Ärtgryta: Låt ärtorna ligga i rikligt med kallt vatten (ha en nypa salt i vattnet) över natten. Häll av blötläggningsvattnet, skölj ärtorna och lägg dem i en kastrull. Fyll på med färskt vatten tills vattennivån är några centimeter över ärtorna. Koka upp, ta bort eventuellt skum som lägger sig ovanpå. Koka ärtorna mjuka med locket "halvvägs" på. När ärtorna är mjuka har mycket av vattnet avdunstat, men det ska fortfarande finnas några centimeter vatten kvar. Tillsätt smöret och kör ihop allt med en stavmixer, eller mosa det för hand, till en jämn men samtidigt lite grov gryta. Det är bara bra om inte alla ärtor är helt mosade. Krydda ärtgrytan med salt och mald peppar. Vill du ha lite extra sötma kan du tillsätta en nypa socker.
2
Bacon: Skär baconet i små bitar. Stek baconet gyllene och knaprigt i en stekpanna med 2 msk smör (tillsätt gärna lite mer smör om så önskas). Tillsätt den hackade gräslöken precis innan servering.
3
Lutfisk: Dela lutfisken i portionsbitar, räkna på två rejäla bitar per person. Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i en långpanna eller ugnsfast form. Strö över ordentligt med krossat flingsalt och låt fisken stå så i 30 minuter. Fisken får gärna stå i kylen en timme eller två med saltet på. Täck pannan eller formen med aluminiumfolie, och kläm den hårt runt kanterna så att den blir tät. Grädda fisken i 220 grader i ca. 30 minuter, beroende på tjockleken på fiskbitarna. Låt vätskan rinna av fiskbitarna ordentligt innan servering. Servera lutfisken rykande varm med lite mald svartpeppar, bacon, ärtgryta, kokt potatis och extra tillbehör.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

 1. (1)

  Lutfisk med senapssås

 2. (8)

  Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor

 3. (2)

  En riktig julklassiker – lutfisk!

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Husmanskost
  3. Fisk
  4. Jul

Husmanskost

Visa alla
(3)

Pannbiff med lök

(4)

Korv stroganoff med ris

(1)

Ugnsstekt falukorv med potatismos

(1)

Fårikål