Fiskgratäng med makaroner
Krämig fiskgratäng är en enkel vardagsmiddag och ett utmärkt sätt att använda fiskrester. Färdigkokt eller stekt fisk blandas direkt med pasta och varm sås. Servera med en krispig råkostsallad och äggsmör för en riktig dundermåltid.
Ingredienser
Ingredienser
200 gmakaroner
800 gfisk, vit fiskfilé, utan skinn och ben
60 gsmör
2 Schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
60 gvetemjöl
3 dlkokvatten från fisken
3 dlmjölk
Salt och peppar
muskot, riven
cayennepeppar
2 ägg
1 dlbrödsmulor
150 gRiven ost
1 dlörter, hackade
smör, till formen och till topping
Råkostsallad
1 fänkål
2 Morötter, gärna i olika färger
1 rödlök
2 apelsiner
2 mskcitronsaft
3 mskolivolja
2 tskAkaciahonung
Salt och peppar
färska örter, basilika, mynta eller persilja
äggsmör
150 gsmör
3 hårdkokta ägg
färska örter
Gör så här
1
Koka makaronerna knappt färdiga, hellre två minuter för lite än för mycket, och låt rinna av ordentligt i ett durkslag.
2
Skär fisken i jämna bitar. Koka upp ca. 4 dl vatten och tillsätt en rejäl nypa salt. Vattnet ska vara lättsaltat, så smaka på vattnet. Lägg fisken i vattnet, stäng av värmen och låt fiskbitarna dra i några minuter. Ta upp fisken ur vattnet och låt den rinna av ordentligt.
3
Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlök och vitlök i smöret utan att det får färg. Vispa i mjölet och späd med kokvatten och mjölk under fortsatt vispning. Detta är viktigt för att undvika klumpar i såsen. Låt såsen sjuda i fem minuter under jämn omrörning. En visp är fortfarande det bästa redskapet. Krydda med salt, peppar, muskot och cayennepeppar.
4
Ställ såsen åt sidan, separera äggen och rör ner äggulorna i såsen. Vispa äggvitan styv och vänd försiktigt ihop makaroner, fisk, sås, örter och hårt vispad äggvita. Häll allt i lämplig och smord ugnsfast form. Strö över brödsmulor blandat med riven ost. Toppa med några små smörklickar här och där.
5
Gratinera gratängen i 200 grader i ca. 35 minuter, eller tills ytan är gyllene och spröd. Gratängen ska verka fast, men ändå vara lite dallrig.
6
Råkostsallad: Skala och skär alla grönsaker till råkosten i tunna strimlor eller skivor. Det är lättast med en grönsaksskärare, men morötterna kan du riva på ett rivjärn.
7
Skär skalet av apelsinerna. Skär ut apelsinklyftor utan hinnor eller skär apelsinerna i jämna bitar för enkelhetens skull. Pressa saften från apelsinresterna i en liten skål.
8
Vispa i citronsaft, honung och olivolja. Krydda dressingen med salt och malen peppar. Blanda ihop grönsaker, apelsin, hackade örter och dressing.
9
Äggsmör: Smält smöret och tillsätt hackade ägg och hackade örter.