Riven färskpotatis med växtyoghurt, paprikapesto och friterat potatisskal

Av Therese Elgquist

(20)

Vad tycker du?

Riven färskpotatis med växtyoghurt, paprikapesto och friterat potatisskal

Riven färskpotatis – ”Perfekt att göra med överblivna potatisar från gårdagen - och ett måste-inslag på sommarens alla bufféer! Servera som tillbehör, eller rent av en förrätt! Kommer att göra succé oavsett”.

Succé på sommarens alla buffér: Riven färskpotatis och friterat potatisskal.

Ingredienser

Ingredienser

800 gFärskpotatis
3 dlväxtyoghurt
5 dlneutral olja, att fritera i (t ex rapsolja)
1 knippegräslök
0,5 dlRostade hasselnötter, utan skal
Flingsalt
svartpeppar, nymalen

Paprikapesto

2 Paprikor, ekologiska (eller grillade på burk)
8 soltorkade tomater, i olja
0,75 dlRapsolja, kallpressad
2 mskNäringsjäst
1 mskcitronsaft, färskpressad
1 nypakokossocker, eller en skvätt lönnsirap
1 dlRostade hasselnötter, utan skal
Salt
svartpeppar, nymalen

Gör så här

1
Skrubba potatisen ren. Skala med potatisskalare och lägg skalen åt sidan. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna.
2
Värm ugnen till 200°C. Dela paprikorna på mitten, bryt loss fröfästet och lägg halvorna med snittet nedåt på en ugnsplåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter, tills skalet bränts. Lägg paprikahalvorna på en tallrik och täck med plastfolie, låt stå 15 minuter. Dra sedan av skalet från paprikorna. Häll av de soltorkade tomaterna. Mixa alla ingredienser till peston, förutom hasselnötterna, till en bitig röra i matberedare eller blender. Tillsätt hasselnötterna och pulsa några gånger. Smaka av med salt och peppar.
3
Ta fram en kastrull med höga kanter (se till att ha ett lock nära till hands om det skulle börja stänka för mycket under friteringen) och värm upp oljan. Testa att lägga i en bit potatisskal, när det börjar bubbla ordentligt runt skalbiten är oljan tillräckligt varm och du kan lägga ner lite mer skal. Fritera lite åt gången. Fiska upp med hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av, strö över flingsalt. Gör likadant med resten av potatisskalen.
4
Finhacka gräslöken.
5
Riv den kokta potatisen på den fina sidan av ett rivjärn, direkt över ett stort fat. Klicka ut skedar utav växtyoghurt över potatisen, klicka ut paprikapesto ovanpå och avsluta med att strö över gräslök, friterat potatisskal och flingsalt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tillbehör
    3. Matsmarta onsdag

Tillbehör

Visa alla
(0)

Apelsinsallad

(1)

Honungsrostade nötter

(0)

Hjärtsallad med ceasardressing och bacon

(1)

Grillad ananas