Hönökaka – hembakade är godast

Av Godare

(162)

Vad tycker du?

Hönökaka – hembakade är godast

Visst kan man baka köpebröd själv, här är Fredrik Nyléns enkla och goda recept på mjuka och fina hönökakor.
– Klassisk hönökaka är mjukbröd när det är som bäst, säger han.

Så enkelt bakar du egna hönökakor efter Fredrik Nyléns recept.

Ingredienser

50 gJäst
50 gsmör
1 lmjölk
0,5 dlSirap
1 mskSalt
8 dlrågsikt
18 dlVetemjöl, cirka

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke.
2
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader.
3
Tillsätt vätskan över jästen och rör tills jästen har löst upp sig.
4
Blanda i sirap, salt, rågsikt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg som släpper från kanterna på bunken.
5
Låt jäsa under duk i 40 minuter.
6
Dela degen i 8 delar. Kavla ut varje del till en stor rundel som får plats på en plåt, ca 30–40 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper, picka kakan och låt jäsa i 20 minuter under duk.
7
Sätt ugnen på 275 grader.
8
Baka kakan i övre delen av ugnen i 3–5 minuter. Passa ugnen hela tiden, det går fort mot slutet.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (20)

    Grova frallor med tranbär

  2. (294)

    Ostscones – gott till frukost

  3. (8664)

    Fredrik Nyléns 10-minutersfrall­or

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bröd

Bröd

Visa alla
(1)

Focacciapizza med mozzarella och tomat

(1)

Enkelt vitlöksbröd med ost

(1)

Persiljebröd med vitlökssmör

(1)

Grillat bröd med skordalia