Lax i ugn med bulgur

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Lax i ugn med bulgur

Ugnsbakad lax, bulgur och grönsaker toppade med smulad fetaost och rikligt med färska örter blir till en smakrik färgexplosion. Ett enkelt och snabbt sätt att laga en nyttig middag till hela familjen.

Lax i form med bulgur, paprika, tomater och örter är en enkel och smakrik laxmiddag.

Ingredienser

700 glaxfilé, utan skinn
3 dlBulgur
1 röd paprika
1 gul paprika
250 gcocktailtomater, söta
4 mskolivolja
0,5 citron
1 vitlöksklyfta
1 tskingefära, nyriven
1 dlkoriander, och/eller persilja/basilika, hackad
2 mskmynta, hackad
100 gfetaost
Olivolja
salt och malen peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Skär laxen i fyra lika stora bitar. Koka bulgur enligt beskrivning på förpackningen. Rensa paprikan och skär den i grova bitar. Dela tomaterna på mitten.
3
Blanda paprika och tomater i en lämplig ugnsform. Ringla över lite olivolja och krydda lätt med salt och peppar.
4
Grädda grönsakerna i 200 grader i cirka 15 minuter, eller tills de blivit mjuka och något gyllene.
5
Vispa ihop olivolja, citronsaft, finhackad vitlök, ingefära och örter. Krydda dressingen med salt och peppar och blanda dressingen med kokt bulgur. Häll bulgur i formen med grönsakerna, och blanda snabbt ihop allt.
6
Lägg i laxbitarna, ringla lite olja över laxen och smaka av med salt och peppar. Sätt tillbaka formen i ugnen och fortsätt att tillaga i 10-12 minuter, eller tills laxen flagnar vid lätt tryck (tänk på att laxen ska ha en saftig "rosa" kärna). Smula över fetaost och garnera med lite extra örter om du vill.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (2)

    Ugnsbakad torsk med körsbärstomater

  2. (1)

    Asiatisk torsk med kokosris

  3. (1)

    Lax med hollandaise och gurksallad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Lax

Fisk

Visa alla

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

(1)

Gravad lax

(1)

Makrillsallad med grillad färskpotatis

(1)

Fiskgratäng med makaroner