Fyllda pastarullar

Av Lise Finckenhagen

Gör pastagratäng med rigatoni! Fyllda med smakrik köttfärs, mozzarella, parmesan och med en krämig béchamelsås kan det här inte bli annat än en oförglömlig middag. Servera gärna med tomatsallad och vitlöksbröd.

Pastagratäng med rigatoni

Ingredienser

Ingredienser

400 g
Pasta, rigatoni (pastarör)

Köttfärssås

100 g
Bacon, pancetta eller skinka
1
Lök, stor
2
vitlöksklyftor
2
Morötter, medelstora
3
selleristjälkar
2 tsk
Oregano, torkad
600 g
Blandfärs, eller nötfärs
2 burkar
krossade tomater, 400 g per burk
2 dl
Köttbuljong
1.5 dl
rött vin
salt och malen peppar
socker
Olivolja
basilika, färsk

Bechamelsås

50 g
smör
40 g
Vetemjöl
5 dl
mjölk, varm
100 g
Mozzarella, riven
100 g
parmesan, riven
salt och malen peppar
muskotnöt, riven

Gör så här

1
Skär baconet i små bitar. Finhacka lök och vitlök. Skär morötter och selleri i små tärningar.
2
Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor stekpanna. Fräs baconet, tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa några minuter. Löken ska vara mjuk och gyllene, men inte brun.
3
Tillsätt morötter, selleri och oregano. Stek tills alla grönsaker är mjuka och något gyllene (ca. 10 minuter). Ta upp grönsaksblandningen ur pannan så länge.
4
Värm upp pannan igen, tillsätt en skvätt olja och stek köttfärsen. Häll tillbaka grönsakerna i pannan tillsammans med tomater, buljong och rödvin. Tillsätt en rejäl nypa salt och socker och låt blandningen koka upp.
5
Låt såsen puttra i 30 min under lock och ytterligare 30 min utan lock. Rör om regelbundet och smaka av köttfärssåsen med salt och mald peppar. Rör till sist ner grovhackad färsk basilika.
6
Sätt ugnen på 190 grader.
7
Koka pastarören i ca 10 minuter. Blir de för mjuka blir de svåra att fylla. Häll av det kokande vattnet.
8
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken medan du vispar kraftigt, så att du slipper klumpar i såsen.
9
Låt såsen sjuda under konstant omrörning i cirka fem minuter. Krydda såsen med salt, peppar och riven muskotnöt.
10
Ta kastrullen från värmen och rör ner hälften av osten i såsen.
11
Smörj botten på en medelstor ugnsfast form med lite olja. Du kan också använda en kakform, 20-22 cm i diameter.
12
Lägg pastarören tätt i formen, och fyll alla rören med köttsås. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i 190 grader i ca. 30 minuter.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Moussaka

  2. Stjärnpizza med skinka och ananas

  3. Spaghetti all’Amatriciana

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Pasta
    3. Gratänger
    4. Lasagne
    5. Köttfärs
decoration divider

Pasta

Visa alla

Spaghetti med musslor

Spaghetti all’Amatriciana

Pasta med kryddig chorizo

Makaronigratäng