Halstrad råbiff med tunna pommes frites

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Halstrad råbiff med tunna pommes frites

Halstrad råbiff med tunna pommes frites är en rätt som är lätt att älska.
– Potatisstrimlorna ska friteras riktigt knapriga. Det ska höras när du lägger en hög på tallriken, säger Per Morberg.
Recept ur hans bok ”Morberg lagar husmanskost II”.

Halstrad råbiff med tunna pommes frites

Ingredienser

600 gInnanlår, av nötkött, nymalet
2 Schalottenlökar
8 cornichons, medelstora
2 mskDijonsenap
2 mskkapris
2 mskpersilja, hackad
4 äggulor
Olivolja, till pensling
Salt och peppar, nymalen

Pommes allumettes

800 gPotatis, fast sort
1 lRapsolja, till fritering
0,5 citron, pressad saft
Salt

Kryddsmör

150 gsmör, rumsvarmt
1 dlblandade örter, t.ex. persilja, dragon, basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 citron, pressad saft
Salt och peppar

Servering

tomatsallad, gärna med senapsdressing

Gör så här

1
Skala och strimla potatisen tändstickstunt. Lägg den i en bunke och häll över hett vatten så att det täcker. Tillsätt citronsaften och låt stå i 10 minuter så att stärkelsen försvinner. Låt rinna av väl och torka strimlorna med en handduk.
2
Värm oljan till 140° i en stor kastrull eller fritös (ha ett lock till hands för att täcka kastrullen om oljan skulle fatta eld). Lägg i hälften av potatisstrimlorna och fritera tills de börjar bli mjuka och har fått lite färg, 4–6 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera resten och låt rinna av. Lägg potatisen i kylen.
3
Rör samman ingredienserna till kryddsmöret och låt stå i rumstemperatur.
4
Skala och finhacka schalottenlöken och hacka cornichonerna. Blanda med köttfärsen, dijonsenap, kapris, persilja och äggulor. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till fyra biffar och platta till dem lite. Pensla med olivolja. Täck med plastfolie och lägg biffarna i kylen tills de ska serveras. Hit kan du förbereda.
5
Tänd grillen eller hetta upp en grillpanna. Vänd biffarna på ett grillgaller och tryck till så att de får ränder på båda sidor. Halstra dem på riktigt varm glöd, eller i grillpannan på spisen, ca 2 minuter på varje sida.
6
Hetta upp oljan igen, nu till ca 180°. Ta fram potatisstrimlorna och fritera först hälften frasiga och gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera resten, låt rinna av och salta sedan lätt under skakning.
7
Servera direkt med råbiffen, kryddsmöret och tomatsallad.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (3)

    Fiskburgare med krämig räksås

  2. (2)

    Stekt fläsk med persiljesås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Husmanskost
    4. Biffar

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(3)

Pannbiff med lök

(4)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål