Av Mattias Larsson

Så steker du den perfekta oxfilén

Av Mattias Larsson

(376)

Vad tycker du?

Så steker du den perfekta oxfilén

Vill du lära dig att steka kött helt perfekt? Hitta rätt temperatur för rare och well done? Vill du veta varför du ska vända köttet flera gånger i stekpannan?

I videoklippet ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips och berättar om ”Maillardreaktionen” som gör köttet extra smakrikt.

Ingredienser

4 skivorLevainbröd, (alt annat valfritt bröd)
4 skivoroxfilémedaljonger, á 120 g
250 gCocktailtomater
250 gSparris, alt salladslök i lite mindre mängd
1 mskDijonsenap
100 gkrispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
Salt och svartpeppar
Olivolja
Smör
Pepparrotscréme
1 dlCrème fraiche
1 tskDijonsenap
2,5 mskriven pepparrot
Salt

Till servering

rostad lök
Vänd köttet flera gånger när du steker.

Gör så här

1
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem på en ugnsplåt med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och salta.
2
Ugnsbaka tomaterna på 120 grader i ca 1 timme tills de är halva sin ursprungliga storlek. Öppna gärna ugnsluckan ett par gånger under tillagningen för att släppa ut ånga.
3
Blanda ingredienserna till pepparrotscremen och smaka av med salt.
4
Stek brödet i rikligt med olivolja på medelhög temperatur tills brödet har en fin rostad färg och en riktigt knaprig yta.
5
Salta och peppra oxfilémedaljongerna. Värm en stekpanna med smör och olivolja till högsta temperatur och stek oxfilén ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 48 grader när du lyfter av den så efterbakar den till cirka 55 grader).
6
Låt den därefter vila på en skärbräda ett par minuter före servering.
7
Värm upp stekpannan på nytt till högsta temperatur. Ansa sparrisen och stek den 2-3 minuter i olja. Smaka av med salt.
8
Montera ihop den goda mackan.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (72)

    Oxfilé provençal – så lyckas du med lyxrätten

  2. (332)

    Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

  3. (23)

    Så steker du extra god kyckling

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(3)

Pannbiff med lök

(4)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål