Gratinerad hummer med basilika och citronmajonnäs
Gratinerad hummer – festligt, lyxigt och mycket gott. Här serverad med citronmajonnäs. Som ett giftermål mellan lyx och snabbmat, och ett mycket lyckat sådant. Färsk hummer är godare, men mycket dyrare och onödigt när du ska gratinera.
Ingredienser
Ingredienser
2
fryst hummer, färsk är godare, men mycket dyrare och onödigt här
1
vitlöksklyfta
3 msk
persilja, hackad
3 msk
Basilika, hackad
4 msk
parmesan, eller västerbottenost
2 dl
vispgrädde
1 tsk
osötad senap
1 krm
Cayennepeppar
Salt
Citronmajonäs
2
Äggula
0.5 tsk
osötad senap
1
citron
Salt
Cayennepeppar
1.5 dl
olja
Svartrot
150 g
Svartrot, eller sparris
4 skivor
mörkt osötat bröd
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader.
2
Ta fram äggen och oljan till majonnäsen ur kylen. Det är lättast att lyckas om de håller rumstemperatur.
3
Skala svartrötterna med en potatisskalare. De mörknar snabbt så lägg de skalade rötterna i vatten med pressad citron. (Dessutom klibbar de. Det är ungefär samma klet som från maskrosstjälkar. Går bort med tvål och vatten.) Skär i 3 cm stora bitar och koka precis mjuka. Det tar 10–15 minuter.
4
Majonnäsen: Rör ihop äggulorna, lite pressad citron, senapen, en nypa salt och en knivsudd cayenne i en skål.
5
Vispa i oljan – först droppvis sedan i större skvättar. Smaka av med salt och kanske lite mer citron.
6
Dela och plocka ur hummern.
7
Skala och hacka vitlöken fint.
8
Hacka persiljan och basilikan.
9
Riv osten och blanda med vitlöken, persiljan, basilikan, grädden och senapen i skål. Smaka av med cayenne och salt.
10
Häll såsen över hummerköttet i skalen.
11
Ställ på plåt eller i långpanna och gratinera tills ostgrädden börjar få färg. Det tar 7–8 minuter.
12
Rosta brödet under tiden och blanda de kokta svartrötterna med majonnäsen.
13
Lägg upp majonnäsen på brödet och servera till hummern.