Sommarsill med gurka, dill, gin och citron
Den är inte bara god, den är snygg också. Den här sillen pryder sin plats på bordet och kommer att ta slut i ett nafs.
– Gin har en fin smak av enbär som passar så bra tillsammans med fänkålsfrö, gurka, citron och dill. Det här är svensk sommar på burk, säger receptkreatören Anna Wendt.
Ingredienser
Ingredienser
1 dl
ättikssprit, 12 %
2 dl
Socker
3 dl
Vatten
2 tsk
Fänkålsfrön
gin
2 förpackning
5-minuters sill
0.5
slanggurka
0.5
citron, skalet
0.5 dl
dill, hackad, eller mer
Gör så här
1
Koka upp ättika, socker, vatten och fänkålsfrön. Ta från värmen och låt svalna helt.
2
Rör ner gin i den kalla lagen.
3
Häll av spadet ifrån sillen och skär den i bitar. Skiva gurkan tunt med hjälp av en mandolin eller osthyvel. Skala av tunna bitar av citronskal med hjälp av en potatisskalare.
4
Varva sill, gurka, dill och citronskal i en väl rengjord burk. Häll över lagen. Låt gärna stå kallt någon timme före servering så att smakerna hinner gå ihop sig.