Bibimbap

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Bibimbap

Bibimbap är som en koreansk version av pytt i panna. En bädd av fluffigt jasminris toppad med mört nötkött och de grönsaker du har tillgängliga. Toppa med en rå äggula och strimlad salladslök. Servera med chilisås. Så gott!

Bibimbap med luffigt jasminris toppad med mört nötkött, squash, babyspenat och morötter.
Bibimbap med luffigt jasminris toppad med mört nötkött, squash, babyspenat och morötter.

Ingredienser

400 gNötkött, mört
1 squash
100 gSojabönor, eller ärtskott
150 gspenat, gärna babyspenat
2 Morötter, medelstora
3 dljasminris
4 äggulor
5 vitlöksklyftor, finhackade eller finskurna
2 Salladslökar
1 tskrisvinäger
2 tsksesamolja, plus extra till spenaten
sesamfrön, gärna ljusa och svarta
1 msksojasås
chilisås, koreansk gochujang
socker
1 tskSalt
malen peppar

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen/påsen.

  2. Skär köttet i tunna skivor och blanda det med sojasås, socker, sesamolja, risvinäger, vitlöksklyftor och en nypa malen peppar. Låt köttet marinera medan du förbereder grönsakerna.

  3. Skär squashen på längden och skär varje halva i tunna skivor. Lägg squashskivorna i en skål och strö över en rejäl nypa salt, låt stå i 15 minuter innan du pressar ur all vätska ur squashen. Stek squashskivorna snabbt i en stekpanna med lite olja på hög värme. Lägg i en rejäl nypa vitlök och lägg upp squashen på en tallrik så länge.

  4. Rensa och skär morötterna i tunna strimlor. Stek morötterna knappt mjuka i lite olja och smaka av med salt och peppar. Lägg upp morotsstrimlorna på en tallrik så länge.

  5. Fräs spenaten snabbt i en stor het panna med lite olja. Tillsätt en rejäl nypa vitlök. Rör om tills spenaten faller ihop och lägg upp allt på en tallrik så länge. Blanda i 1 tsk sesamolja och ½ tsk sesamfrön.

  6. Stek köttet snabbt på hög värme i lite olja. Rör om under tiden så att sockret i marinaden inte bränns fast i pannan.

  7. Fördela grönsakerna och köttet i prydliga högar på fyra tallrikar (gärna djuptallrikar), med riset i mitten. Toppa med en rå äggula, ärtskott och finhackad salladslök. Servera med chilisås.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Bibimbap