Islatte på fem minuter

(0)

Vad tycker du?

Islatte på fem minuter

En isande kall islatte passar fint när det är som varmast. Den här enkla latten svänger du ihop på bara fem minuter. Längst ner i receptet står det hur du gör sockerlagen.

Islatte, svalkande och gott.
Islatte, svalkande och gott.

Ingredienser

1 espresso, dubbel
isbitar
1 dlmjölk, eller mer så glaset blir fullt
1 msksockerlag, sirap eller socker

Gör så här

1
Kyl ner det nybryggda kaffet så snabbt som möjligt. Lägg rikligt med isbitar i en shaker (eller liknande), häll över kaffet och 1 msk sockerlag, sirap eller socker om så önskas. Skaka eller vrid shakern tills kaffet är kallt. Häll upp allt i ett passande glas och fyll på med kall mjölk.
2
Sockerlag: Om du vill söta islatten med sockerlag måste du göra den i förväg. Koka upp 1 del socker och 1 del vatten. Tillsätt eventuellt kryddor om så önskas, som en delad vaniljstång och/eller en bit kanelstång (kardemumma, kryddnejlika och kryddpeppar är också gott). Låt det sjuda tills allt socker har löst sig. Detta tar ca. tre minuter. Låt sockerlagen svalna och överför den till en lämplig flaska eller burk.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Islatte på fem minuter