Therese Elgquist

Av Therese Elgquist

Surdegsmacka med tofu scramble och rödbetsdragonhummus

Av Therese Elgquist

(3)

Vad tycker du?

Surdegsmacka med tofu scramble och rödbetsdragonhummus

Matkreatören Therese Elgquist lagar helt växtbaserat och här bjuder hon på ett recept på en härlig macka toppad med scrambled tofu och hummus av röbetor.

Ingredienser

Tofu scramble

1 vitlöksklyfta
1 Gul lök
400 gfast tofu, ekologisk och naturell
3 mskNäringsjäst, /b-jäst
0,5 tskGurkmeja, malen
2 mskväxtdryck, eller vatten
0,5 msktamari, eller annan soja
1 nävepersilja , hackad
Rapsolja, att steka i
Flingsalt
svartpeppar, nymalen

Rödbetshummus

1 förpackningkokta kikärter
4 rödbetor, medelstora
2 mskKallpressad rapsolja
1 mskVatten
2 tskÄppelcidervinäger
15 dragonblad, färska
Flingsalt

Snabbsyrad gurka ***

1 gurka
2 dlVatten
1 dlÄppelcidervinäger
1 tskkokossocker

Till servering

Blandade salladsblad 
krasse, groddar eller skott
Surdegsmacka med tofu scramble och rödbetsdragonhummus
Surdegsmacka med tofu scramble och rödbetsdragonhummus

Gör så här

  1. Rödbetshummus: Värm ugnen till 175°C. Skala rödbetorna, skär i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över lite olja och blanda runt. Baka i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter, tills de är helt mjuka rakt igenom. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop alla ingredienser till en slät rödbetshummus. Smaka av med salt.
  2. Tofu scramble: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite olja i en stekpanna tills de mjuknar. Smula ner tofun och fräs allt i ett par minuter till tofun får lite färg. Strö över näringsjäst och gurkmeja, slå över växtdrycken, blanda och låt allt fräsa ihop. Fräs i 2 minuter. Häll över tamarin och rör runt, ta bort pannan från plattan. Vänd ner persilja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Snabbsyrad gurka: Skiva gurkan tunt, lägg i en skål eller burk. Koka upp vatten och vinäger. Häll den heta vätskan över gurkan, sätt på lock och låt stå 10 minuter.
  4. Skölj och hacka salladen grovt.
  5. Bred ett tjockt lager rödbetshummus på surdegsmackorna, toppa med sallad, tofu scramble, syrad gurka och krasse.
  6. Näringsjäst / B-jäst är en inaktiv jästform som ger en lätt nötig och lite ostig smak till växtbaserad matlagning. Finns att köpa i välsorterade matbutiker och online!
  7. Tamari är en glutenfri soja som har en mildare sälta, och samtidigt djupare sojasmak / umamismak än annan soja.
  8. *** Samma syrningslag kan användas för att pickla en mängd olika grönsaker; rödlök och morot är två andra favoriter. Här har jag syrat små knippmorötter som jag också toppar mackorna med.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Surdegsmacka med tofu scramble och rödbetsdragonhummus