Honungsfrallor med seg skorpa
I de här honungsfrallorna gör rågsikten frallorna saftiga. Honungen ger seg och god skorpa. I receptet ingår även linfrö, men det kan man såklart hoppa över om man vill.
Recept ur boken ”Baka bröd” av Martin Johansson.
Ingredienser
Ingredienser
3 g
Jäst, 3 g motsvarar 0,5 tesked
3.5 dl
Vatten
7 dl
rågsikt
2 msk
Honung
2 tsk
Salt
1.5 msk
linfrön
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
2
Rör ihop degen med en träslev eller en slickepott och blanda ordentligt.
3
Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten, eller 6–10 timmar.
4
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat. Vik kanterna mot mitten - först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, strö på lite mjöl och låt jäsa i cirka 40 minuter.
5
Sätt ugnen på 250 grader när 20 minuter återstår av jäsningen.
6
Dela degen i tre remsor och dela därefter varje remsa till tre eller fyra frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7
Grädda i mitten av ugnen tills frallorna fått fin färg, cirka 15 minuter.
8
Ta ut frallorna och låt svalna en kort stund på plåten.