Vit sparris med mousselinesås
Vit sparris och mousselinesås gjord på brynt smör – den fantastiska förrätten. Mousselinesås är en hollandaisesås med en skvätt grädde i. Passar perfekt till vit sparris. Servera med ett glas kallt vitt vin.
Ingredienser
Mousselinesås på brynt smör
250 g
Smör
2
äggulor
1
citron, juicen
0.5 dl
Vatten
Salt
0.5 dl
lättvispad grädde
Sparris
16
vita sparrisar, medelgrova
2 l
Vatten
40 g
Salt
50 g
Smör
1
citron, juicen
1 msk
Socker
1 knippa
rädisor
1 ask
krasse
2 skivor
vitt bröd
Gör så här
1
Mousselinesås på brynt smör: Bryn smöret tills det tystnar. Dra åt sidan och låt smöret svalna tills lite mer än fingervarmt.
Vispa äggula, vatten och citronjuice över vattenbad tills det börjar tjockna. Tillsätt det brynta smöret i en fin stråle.
Vänd ned lättvispad grädde och smaka av med salt. Ställ åt sidan gärna i närheten av spisen men inte för varmt.
2
Sparris: Mixa bröd till smulor i en matberedare. Smörstek och låt rinna av på hushållspapper.
Hyvla rädisor på mandolin eller skiva tunt med vass kniv.
Skala sparris ända upp till knoppen och skär av den nedre delen om den är träig. Koka upp vatten med salt, socker, citronjuice och smör.
Lägg i sparrisen och sjud den tills den är mjuk men med en aning tuggmotstånd i mitten. Lättast är att ta upp en sparris, skära av en bit från stjälken och smaka.
Lägg upp som på bilden och klipp lite krasse över.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen