Av Ayla Canpunar

Adana kebab – turkiskt lammfärsspett

Av Ayla Canpunar

(25)

Vad tycker du?

Adana kebab – turkiskt lammfärsspett

Glöm gatuköks-kebaben. Adana kebab är en matigare, fräschare och smakrikare kebab från staden Adana i Turkiet.

– Jag väljer en lammfärs med extra mycket fett, det kommer göra den otroligt saftig och god, säger Ayla Canpunar.

Ingredienser

800 gLammfärs, med hög fetthalt
1 stLök, gul
2 spetspaprikor
3 vitlöksklyftor
1 knippepersilja
1,5 mskchiliflakes
1 mskpaprikapulver
Salt och peppar

Silverlök med sumak & persilja

2 silverlökar
1 knippepersilja, liten
3 tsksumak

Turkisk rödkålssallad

0,5 rödkålshuvud
1 citron, saften
3 mskolivolja
1 mskVitvinsvinäger
Salt

Servera med

libabröd , eller orientaliskt tunnbröd
Grillade kebabspett med rödkål.

Gör så här

1
Börja med rödkålssalladen. Strimla kålen tunt med mandolin eller med en osthyvel. Häll över salt och låt stå i någon minut.
2
Pressa sedan in saltet i kålen med händerna i 1 minut, kålen ska börja bli mjuk och släppa ifrån sig vätska.
3
Tillsätt olivolja, vitvinsvinäger och saften från citronen och blanda ihop allt. Smaka av och låt stå i kylen minst 40 minuter innan servering.
4
Adana kebab: Lägg lammfärsen i en stor bunke. Skala och finhacka gul lök, vitlök, persilja och spetspaprika, lägg över grönsakerna på färsen.
5
Tillsätt alla kryddor och bland ihop allt ordentligt. Trä färsen på grillspett och grilla spetten antingen på grill eller grillpanna i 3–4 minuter på varje sida. Det funkar även att grilla i ugn på 230° med grillfunktion i ca 12–15 minuter.
6
Lägg spetten på tunnbröden så brödet kan suga åt sig fettet och saften från köttfärsen.
7
Silverlök med sumak & persilja: Skala och skiva löken tunt och lägg över på en tallrik. Finhacka persiljan och lägg det på samma tallrik som löken. Strö över sumak och blanda ihop allt ordentligt.
8
Servera tillsammans med Adana kebab och rödkålssallad i tunnbrödet.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Familjär matglädje med Ayla Canpunar i ny matlagningsse­rie

  2. (1)

    Mercimek köftesi – goda turkiska linsbiffar

  3. (2)

    Turkisk kisir med kycklingspett och morotstzatzik­i

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Lamm
    4. Köttfärs

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(5)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål