Morotssoppa med örtbrie
Morotssoppa med örtbrie – en värmande och otroligt smakrik soppa med morötter, lök, vitlök och apelsinjuice. Perfekt att göra under hösten när svenska morötter är i säsong.
Ingredienser
Ingredienser
2
Schalottenlökar
2
morötter
3
vitlöksklyftor, skalade
1 l
Vatten
1
grönsaksbuljongtärning
Smör, en kula
Apelsinjuice, till smaksättning
Salt och peppar
Örtbrie
1
brietårta
5 dl
blandade örter
1 msk
Olivolja
1 msk
Citronsaft
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Skiva löken tunt och skär ner moroten.
2
Fräs vitlöken i lite smör och olja tills den är gyllenbrun. Lägg i löken och moroten. Fräs ett par minuter. Häll på vatten, morotspurén och buljongtärningen. Mixa till en slät soppa. Vispa i smöret och smaksätt med salt, peppar och apelsinsaft.
3
Örtbrien: Halvera tårtan, blanda örterna med olja, citronsaften, salt och svartpeppar. Lägg örtblandningen på ena osthalvan. Lägg på den andra halvan och tryck till. Den kan ätas direkt men ställ den gärna i kylen i 24 timmar så den sätter sig.
4
Servera osten till soppan med bröd.