Superenkel kastrullkaka med sommarbär
Kastrullkaka – snabb, god och enkel kaka som du snor ihop med det som finns hemma och bär som till exempel blåbär, röda och svarta vinbär eller björnbär. Recept ur kokboken ”Maten, livet och samtalen runt köksbordet” av Ebba, Amy och Helen von Sydow.
Ingredienser
Ingredienser
100 g
Smör
2 dl
strösocker
2 dl
Vetemjöl, Ebba brukar byta ut 1 dl mot havregryn
2
ägg
Smör, till formen
Ströbröd, till formen (kan ersättas med kokosflingor)
2 dl
bär, t ex röda och svarta vinbär, björnbär, osv
0.5 dl
Pärlsocker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, mjöl och ägg. Häll smeten i en smord och bröad form (med ströbröd eller kokosflingor).
3
Lägg på bären och strö över rikligt med pärlsocker.
4
Grädda mitt i ugnen i cirka 20–30 minuter, håll koll! Tänk att den ska vara ungefär som en klassisk kladdkaka i konsistensen.
5
Servera sedan kakan direkt i formen, den kan vara för kladdig för att få ur formen. Eller använd en form med löstagbar kant.