Björnbärsmarmelad med vanilj och timjan
Björnbärsmarmelad – marmelad är enkelt och kul att göra själv. Smaksatt med timjan, vanilj och citron passar marmeladen perfekt på ostbrickan.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
Björnbär
250 g
syltsocker
1
citron, finrivet skal
2 msk
Pressad citronsaft
1 msk
timjan, torkad
2 tsk
Vaniljsocker
Gör så här
1
Rensa björnbären.
2
Lägg björnbären i en kastrull och låt koka upp, häll i timjan och låt koka i 7–8 minuter. Skumma av med en slev. Om du vill kan du mosa bären mot kastrullens sidor under kokningen. Häll i syltsockret i den kokande marmeladen och rör tills det smält helt.
3
Skölj citron och riv av det yttersta skalet och pressa ur så mycket saft som du behöver och häll i det i marmeladen, tillsätt vaniljsockret och rör runt noga. Låt koka någon minut till.
4
Fyll marmeladen på väl rengjorda glasburkar, dra åt locket och ställ dem upp och ner för att svalna. Då kommer ingen luft in och den håller sig längre.