Citrusstekt lax
Lyxa till laxen med friska smaker av citrusfrukter. Den här rätten tar inte många minuter att laga men blir riktigt god med färsk persilja, chili och apelsinjuice. Recept ur Samantha Santambrogio-Öberg kokbok ”Al dente”.
Ingredienser
Ingredienser
4
laxkotletter
Salt och svartpeppar
2 msk
Vetemjöl
1
vitlöksklyfta
0.5
röd chili, färsk
1 ask
körsbärstomater
2 msk
Bladpersilja, finhackad
2 msk
olio extra vergine d’oliva
1 tsk
Oregano, torkad
1 tsk
citron, färskpressad
1 msk
Apelsin, färskpressad
1 msk
rivet citron- och apelsinskal
Gör så här
1
Rensa laxen från eventuella ben. Linda varje kotlett med ett snöre – då tappar de inte den fina formen under tillagning. Salta, peppra och panera i mjöl på båda sidorna.
2
Finhacka vitlök och chili. Skär tomaterna i små bitar. Blanda allt med persiljan.
3
Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme och häll i tomatröran och oregano. Fräs i ett par minuter och lägg i laxen. Tillaga fisken 3–4 minuter per sida och lägg åt sidan när den är klar.
4
Höj värmen och häll i citron- och apelsinsaft samt rivet citron- och apelsinskal. Låt såsen reduceras i ett par minuter och servera den till laxen.