Braised sticky tofu
”Vi använder en svensk lite fastare tofu till den här rätten. Och vårt ris är ungefär så närproducerat som det går, ekologiskt italienskt – även om sorten är japansk”.
Recept från stockholmsföretaget Tamam har skapat en egen takeaway-variant för mindre svinn och godare mat.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
Tofu
1 bukett
broccoli
0.5
Aubergine
1 dl
Sojabönor
4 portioner
ris
Gochujangsås
2 msk
gochujang
2 msk
ljus sirap
2 msk
Japansk soja
2 tsk
Sesamolja
2 tsk
ättika
1
vitlöksklyfta
0.5 msk
riven ingefära
1 tsk
svartpeppar, grovmalen
Gör så här
1
Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med svartpeppar och ingefära, ställ kallt.
2
Skär tofun i skivor. Tärna auberginen 1 x 1 cm, noppa broccolin. Börja stek aubergintärningarna på medelvärme 4–5 minuter eller tills de blivit mjuka, stek sedan med broccolin ytterligare 3–4 minuter. När blandningen fått fin färg häller du på sojabönorna och slungar runt. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
3
Stek tofun på medelvärme cirka 3 minuter och vänd, stek andra sidan någon minut och häll sedan på hälften av guchuangsåsen, bräsera någon minut och ställ åt sidan, klart!
4
Lägg tofun i fina skivor på tallrik och toppa med auberginblandningen, servera med resterande sås och en skål ris.