Nötstek i gryta med selleri- och mandelpotatismos
Den här gången har jag valt att steka (bräsera) nötsteken i en gryta. I en tjockbottnad gryta under tätt lock med goda grönsaker, örter, rödvin och fond kan steken ligga och bli god och saftig tillsammans med allt det andra. Låt det ta sin tid hellre än att höja temperaturen. Man får den bästa nötsteken med en låg och kontrollerad temperatur.
Ingredienser
- 1,5 kgNötstek, bunden
- 4 vitlöksklyftor
- 2 lökar
- 5 Morötter, medelstora
- 2 palsternackor, medelstora
- 2 kvistarrosmarin, eller timjan
- 1 tskfänkålsfrön, krossade
- 4 mskTomatpuré
- 3 dlrödvin
- 6 dloxfond, god
- Salt och peppar
- Olja, till stekning
- smör, till stekning
- Persilja , till servering
Rotselleri- och mandelpotatismos
- 500 gmandelpotatis, skalad
- 500 gRotselleri, rensad och skalad
- 2 dlmjölk
- 1 dlCrème fraiche, ev. mjölk eller grädde
- 50 gsmör
- Salt
- parmesan
- Olivolja
- svartpeppar, malen
- Persilja , hackad