Nötstek i gryta med selleri- och mandelpotatismos

Av Lise Finckenhagen

(9)

Vad tycker du?

Nötstek i gryta med selleri- och mandelpotatismos

Den här gången har jag valt att steka (bräsera) nötsteken i en gryta. I en tjockbottnad gryta under tätt lock med goda grönsaker, örter, rödvin och fond kan steken ligga och bli god och saftig tillsammans med allt det andra. Låt det ta sin tid hellre än att höja temperaturen. Man får den bästa nötsteken med en låg och kontrollerad temperatur.

Nötstek med mandelpotatismos.
Nötstek med mandelpotatismos.

Ingredienser

  • 1,5 kgNötstek, bunden
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 lökar
  • 5 Morötter, medelstora
  • 2 palsternackor, medelstora
  • 2 kvistarrosmarin, eller timjan
  • 1 tskfänkålsfrön, krossade
  • 4 mskTomatpuré
  • 3 dlrödvin
  • 6 dloxfond, god
  • Salt och peppar
  • Olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • Persilja , till servering

Rotselleri- och mandelpotatismos

  • 500 gmandelpotatis, skalad
  • 500 gRotselleri, rensad och skalad
  • 2 dlmjölk
  • 1 dlCrème fraiche, ev. mjölk eller grädde
  • 50 gsmör
  • Salt
  • parmesan
  • Olivolja
  • svartpeppar, malen
  • Persilja , hackad

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Nötstek i gryta med selleri- och mandelpotatismos