Vinbladsdolmar
Vinbladsdolmar, eller yaprak sarmasi som det heter på turkiska är Ayla Canpunars absoluta favoriträtt.
– Alla turkiska familjer har sin variant på vinbladsdolmar, här delar jag med mig av vårt familjerecept som är vegetariskt och goda att äta både kalla och varma, säger hon.
Recept ur serien ”Matglädje med Ayla” på tv-kanalen Godare.
Ingredienser
- 800 gvinblad
- 2 dlolivolja
Fyllning
- 3 gula lökar
- 2 sivripaprikor
- 2,5 dlRapsolja
- 1 dlkorinter
- 4,5 dlgrötris, eller långkornigt ris
- 200 gFinkrossade tomater
- 1 mskpaprikapuré
- 20 gfärsk dill
- 2 krukabladpersilja
- 1 mskgranatäppelsirap
- 1 citron
- 2 dlvatten
- chiliflakes
- Salt och peppar
- mynta, torkad
Kokvatten
- 6 dlvatten
- 1 mskpaprikapuré
- 2 mskolivolja
- Salt