Baked Alaska eller glassbomb

Av Lise Finckenhagen

Baked Alaska, glassbomb eller Glace au four, oavsett namn så är detta en underbar festtårta i form av en glassbakelse med maräng. Den är enkel att göra, men imponerar stort vid serveringen.

Imponera på gästerna med en maffig glassbomb.

Ingredienser

Nötbas

3
äggvitor, stora
150 g
Socker
180 g
Hasselnötter, malda, ev. mandel eller pistagenötter

Fyllning

0.5 l
pistageglass, av bra kvalitet
0.5 l
hallonsorbet, av bra kvalitet

maräng

3
äggvitor
175 g
Socker
1.5 dl
mörk rom, kan uteslutas
Grand marnier, till flambering

Gör så här

1
Sätt ugnen på 180 grader.
2
Vispa äggvitorna tills de börjar skumma. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning på medelhastighet.
3
När allt socker är tillsatt, öka hastigheten och vispa till tjock och glansig maräng.
4
Vänd ner nötterna och fördela massan jämnt över ett smort bakplåtspapper. Botten ska vara ca. 1 cm tjock.
5
Grädda nötbotten i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
6
Låt glassen stå i kylen en stund tills den mjuknar något. Hitta en skål som rymmer 1 - 1,5 l, och täck insidan med plastfolie. Se till att plastfolien hänger ner över kanten ordentligt.
7
Fyll skålen med nötbotten. Det spelar ingen roll om det blir några små överlappningar här och där, men se till att hela insidan av skålen är väl täckt.
8
Tillsätt pistagenötter och pressa dem intill och upp till kanterna så att det skapas ett hålrum i mitten.
9
Fyll håligheten med hallonsorbeten och glass och jämna till kanten så mycket som möjligt. Se till att arbeta snabbt så att inte glassen och sorbeten smälter i processen.
10
Täck med mer nötbotten så att all glass och sorbet täcks. Lägg isbomben i frysen och låt den stå där fram till servering.
11
Vispa ihop äggvita och socker till marängen i en stor stålbunke. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och vispa kraftigt tills marängen är varm, ca. 60-65 grader. Se till att skålen inte kommer i kontakt med vattnet.
12
Ta skålen från värmen, använd en elvisp och vispa på full hastighet tills marängen är blank, tjock och rumstempererad.
13
Lyft upp isbomben ur formen och ta bort plastfolien. Lägg den på ett serveringsfat.
14
Fyll marängen i en spritspåse och spritsa den över isbomben eller bred ut den med en liten slickepott.
15
Bränn marängen med en crème brûlée-brännare eller liknande. Du kan även flambera vid bordet.
16
Värm alkoholen försiktigt i en liten kastrull. Den ska bara bli lite varm, inte koka.
17
Se till att isbomben placeras på ett säkert ställe på bordet, utan något lättantändligt i närheten. Sätt eld på alkoholen och häll den försiktigt över isbomben.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Glasstårta med hallon och maräng

  2. Glassbakelse med krispigt chokladskal

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätt
    3. Glass
decoration divider

Glass

Visa alla

Glasstårta med hallon och maräng

Glassbakelse med krispigt chokladskal

Karamelliserade popcorn – så gör du

Exotisk passionsglass