Fiskgratäng med bacon

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Fiskgratäng med bacon

Fiskgratäng med bacon och äggsmör blir alltid populärt. Använd gärna en färsk torskfilé, en blandning av sej och kolja eller rester från någon tidigare fiskmiddag. En liten halvgräddad baguette blir jättebra smulor efter en tur i mixern och tillsätter du en rejäl näve färska örter som persilja eller basilika och lite riven parmesan får smulorna både färg och smak.

Fiskgratäng med bacon
Fiskgratäng med bacon

Ingredienser

200 gmakaroner
800 gfisk, filé, utan skinn och ben
4 msksmör
2 Schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 mskVetemjöl
3 dlfond, eller avkok från fisken
3,5 dlmjölk
Salt och peppar
muskotnöt, riven
2 ägg
1 dlStröbröd, smulor från bröd eller limpa
2 dlRiven ost
Smör , till form och topping

Ägg- och baconsmör

1 paketbacon
150 gsmör
3 ägg, hårdkokta

Gör så här

1
Koka makaronerna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.
2
Skär fisken i jämna bitar. Koka upp cirka fyra deciliter vatten och tillsätt en rejäl nypa salt. Vattnet ska vara lätt saltat, så smaka av vattnet. Lägg fisken i vattnet, stäng av värmen och låt fiskbitarna dra i några minuter.
3
Ta upp fisken ur vattnet och låt den droppa av ordentligt.
4
Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlök och vitlök i smöret utan att de får färg. Vispa i mjölet och späd med kokande vatten och mjölk under vispning. Detta är viktigt för att undvika klumpar i såsen.
5
Låt såsen puttra i fem minuter, rör jämnt och lugnt. En visp är fortfarande det bästa verktyget.
6
Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Dra såsen åt sidan, vispa ihop äggen och rör ner dem i såsen.
7
Vänd försiktigt ner pastan, fisken och såsen och häll sedan allt i en smord ugnsform. Strö över brödsmulor blandade med riven ost. Tillsätt några små smörklickar här och där.
8
Gratinera gratängen på 200 grader i ca. 25 minuter, eller tills ytan är gyllene och krispig.
9
Gör ägget och baconsmöret. Skär baconet i små bitar och knaperstek det i hälften av smöret. Tillsätt resten av smöret och hackade ägg.
10
Tips! Vill du ha en lite luftigare fiskgratäng kan du separera äggen och röra ner äggulorna i såsen. Vispa äggvitorna riktigt tjocka och vänd ner dem i gratängblandningen på slutet.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Fiskgratäng med bacon