Fiskgratäng med bacon

Av Lise Finckenhagen

Fiskgratäng med bacon och äggsmör blir alltid populärt. Använd gärna en färsk torskfilé, en blandning av sej och kolja eller rester från någon tidigare fiskmiddag. En liten halvgräddad baguette blir jättebra smulor efter en tur i mixern och tillsätter du en rejäl näve färska örter som persilja eller basilika och lite riven parmesan får smulorna både färg och smak.

Fiskgratäng med bacon

Ingredienser

Ingredienser

200 g
makaroner
800 g
fisk, filé, utan skinn och ben
4 msk
smör
2
Schalottenlökar, finhackade
2
vitlöksklyftor, finhackade
4 msk
Vetemjöl
3 dl
fond, eller avkok från fisken
3.5 dl
mjölk
Salt och peppar
muskotnöt, riven
2
ägg
1 dl
Ströbröd, smulor från bröd eller limpa
2 dl
Riven ost
Smör , till form och topping

Ägg- och baconsmör

1 paket
bacon
150 g
smör
3
ägg, hårdkokta

Gör så här

1
Koka makaronerna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.
2
Skär fisken i jämna bitar. Koka upp cirka fyra deciliter vatten och tillsätt en rejäl nypa salt. Vattnet ska vara lätt saltat, så smaka av vattnet. Lägg fisken i vattnet, stäng av värmen och låt fiskbitarna dra i några minuter.
3
Ta upp fisken ur vattnet och låt den droppa av ordentligt.
4
Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlök och vitlök i smöret utan att de får färg. Vispa i mjölet och späd med kokande vatten och mjölk under vispning. Detta är viktigt för att undvika klumpar i såsen.
5
Låt såsen puttra i fem minuter, rör jämnt och lugnt. En visp är fortfarande det bästa verktyget.
6
Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Dra såsen åt sidan, vispa ihop äggen och rör ner dem i såsen.
7
Vänd försiktigt ner pastan, fisken och såsen och häll sedan allt i en smord ugnsform. Strö över brödsmulor blandade med riven ost. Tillsätt några små smörklickar här och där.
8
Gratinera gratängen på 200 grader i ca. 25 minuter, eller tills ytan är gyllene och krispig.
9
Gör ägget och baconsmöret. Skär baconet i små bitar och knaperstek det i hälften av smöret. Tillsätt resten av smöret och hackade ägg.
10
Tips! Vill du ha en lite luftigare fiskgratäng kan du separera äggen och röra ner äggulorna i såsen. Vispa äggvitorna riktigt tjocka och vänd ner dem i gratängblandningen på slutet.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fyllda pastarullar

  2. Ostig pastagratäng med svartkål och vitlök

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gratänger
    3. Torsk
    4. Fisk
decoration divider

Gratänger

Visa alla

Gräddgratinerad mandelpotatis

Fyllda pastarullar

Moussaka

Makaronigratäng