Dulceymousse med hasselnötssablé, kolasås och aprikos

Av Godare

Vad tycker du?

Dulceymousse med hasselnötssablé, kolasås och aprikos

(1)

Dulceymousse med hasselnötssablé, kolasås och aprikos. En dessert med extra allt, len mousse toppad med knapriga godsaker.

Dulceymousse med hasselnötssablé, kolasås och aprikos

Ingredienser

Dulceymousse

300 g
mjölk, röd
25 g
Glykos
25 g
invertsocker, eller flytande honung
300 g
Ljus choklad, gärna Valrhona Dulcey 35%
650 g
vispgrädde

Hasselnötssablé

2.5 dl
Vetemjöl
100 g
Smör , rumstempererat
1 nypa
salt
1 dl
Florsocker
0.5 dl
hasselnötsmjöl, eller mixade hela hasselnötter
1
Äggula

Aprikoskräm

100 g
aprikoser, mjuktorkade
100 g
nötpraliné

Kolasås

2.5 dl
vispgrädde
0.5 dl
strösocker
0.5 dl
ljus sirap
1 nypa
salt
1 msk
Smör
1
vaniljstång, eller 1 tsk vaniljsocker per stång

Gör så här

1
Koka upp mjölk med glykos och invertsocker/honung.
2
Lägg chokladen i en bunke och häll den varma vätskan över chokladen i tre omgångar. Blanda med slickepott.
3
Stavmixa smeten 2 minuter när all varm vätska har kommit i. Häll vispgrädden kall i smeten och stavmixa två minuter till. Ställ in i kyl och låt stelna.
4
Sedan är det bara att vispa upp för en fluffig konsistens. OBS! Var försiktig så att du inte övervispar, då blir den grynig som en skuren grädde
5
Sablén: Blanda alla ingredienser och rulla degen till en tjock rulle. Plasta in och lägg i kylen någon timme för att stelna.
6
Värm ugnen till 175 grader.
7
Skiva tunna skivor av rullen och lägg på dem på plåt. Baka direkt i cirka 10 minuter tills de börjat anta en något gyllenbrun ton.
8
Aprikoskräm: Mixa samman de båda ingredienserna till en slät kräm, skulle det bli torrt, droppa i lite vatten.
9
Kolasås: Blanda allt utom smöret i en kastrull. Koka cirka 10 minuter tills att såsen blivit tjock. Ta ur ev vaniljstång. Lägg i smöret och rör ner det. Låt svalna.
10
Servering: Klicka ut lite kolasås på kakorna och täck med mousse. Ringla över aprikoskrämen och garnera ev med hackade nötter.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. VIN

    Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar

  2. Vit chokladostkaka med krispig crumble

  3. Mandelkaka med portvinskokta körsbär

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone