Kardemummabullar – bagarens favorit
Kardemummabullar, finns det något godare? För bästa möjliga smak ska det vara mycket kardemumma i både deg och fyllning. Med rumsvarmt smör behöver du inte lika mycket mjöl som när du smälter det och då blir bullarna saftigare.
Recept ur ”Bara bullar – en bakläxa” av bullbakarproffset Birgit Nilsson Bergström.
Ingredienser
Vetedeg
1.1 kg
Vetemjöl
75 g
Jäst för söta degar
5 dl
Vatten
2 dl
strösocker
1
ägg
2 msk
Kardemumma, stött
2 tsk
Salt
200 g
Smör , rumsvarmt
Fyllning
225 g
Smör
2 msk
Kardemumma, stött
2 dl
strösocker
1.5 dl
Florsocker
Pensling
2
ägg, + lite salt + lite vatten
Garnering
60 g
strösocker
2 msk
Kardemumma, stött
Gör så här
1
Blanda mjöl, smulad jäst, vatten, socker, ägg, kardemumma och salt i en degbunke. Klicka ner smöret och bearbeta degen under tiden, tills degen blir blank och smidig. Minst 5–10 minuter i maskinen. Låt jäsa under plast till dubbel storlek minst 30 minuter.
2
Rör samman smör, kardemumma och strösock- er till fyllningen. Spara florsockret till utbakningen.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på de två rektanglarna. Strö över florsocker. Vik degen på längden och skär ca 1 cm breda remsor. Tvinna remsorna och snurra
samman till en knut. Fäst ändarna under bullen. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°.
4
Pensla försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Blanda socker och kardemumma och garnera bullarna med det. Grädda mitt i ugnen ca 10–12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.